ČUDESNI BONSAI: minijaturno stablo uz pomoć kojega vježbate svoju strpljivost

Jedna od prvih asocijacija kada čujemo riječ bonsai je da to je riječ o vrlo zahtjevnoj biljci koja traži puno pažnje.  No, ako mu posvetite bar malo vremena i držite se uputa stručnjaka imat ćete prekrasan primjerak koji će svi primijetiti pri prvom ulasku u prostoriju.

 


Ako ste ga dobili na dar, važno je prvo provjeriti jeste li dobili onaj predviđen za terase i balkone ili onaj za uzgoj u zatvorenom prostoru. Ne podnosi temperature niže od 15 stupnjeva i voli sunce pa je idealan za prozore na južnoj strani stana ili kuće. Njihova veličina može varirati od 3 do 8 centimetara – tada ih znamo pod nazivom Keshitsubo pa sve do 203 cm visine. Tada govorimo o Imperial drvcu.

FOTO: PEXELS/ TODD TRAPANI

BRIGA O BONSAI DRVU

– odgovaraju mu povišene površine

– redovito zalijevajte i pazite da zemlja nikada nije u potpunosti suha

– zimi zalijevajte svaki drugi dan, a ljeti se preporučuje svaki dan

– za zalijevanje koristite kišnicu ili mlaku vodu

– nećete pogriješiti ako se odlučite za prskanje lišća vodom

– nemojte zaboraviti prihranu gnojivom za bilje

– svake dvije do tri godine bi ga trebalo presaditi u veću posudu

– trebate ga presaditi u jesen ili proljeće

FOTO: PIXABAY/ MONFOCUS

REDOVITO OREZIVANJE

Grane se trebaju redovito orezivati škarama jer ćete time definirati njegov rast u smjeru koji želite. Kada je riječ o njegovom oblikovanju – tu dolazi na red vaša kreativnost i umjetnička sloboda.

Ako nemate u blizini nekoga tko se s ovom biljkom već upoznao i tko bi vam pomogao pokojim savjetom, predlažemo istraživanje videa punih ideja i tehnika koji će vam pomoći dok sami ne postanete stručnjaci.

Bonsai ili u prijevodu stabalce u posudi, simbolizira harmoniju i zahvaljujući brizi o njemu vježbat ćete postizanje i životnog balansa, a to je ono što svima koji žive užurbanim stilom i treba.


IDEALAN ZA MALE PROSTORE: napravite sami mini viseći vertikalni vrt u kuhinji ili na balkonu

Komentari