Biljke, biljke, biljke

Ušli smo u adventsko doba i većina već mašta o tome kako će svoj dom učiniti ugodnijim i dati mu blagdanski šarm. Jedan od ključnih elemenata svakog blagdanskog interijera je božićna jelka. No, mi smo odlučili pronaći i alternativu, a možda vas i potaknuti da zelenilo u svoj dom unesete i češće – tijekom cijele godine.

Razgovarali smo stoga s autoricom instagram profila Biljke su zelene, mladom zaljubljenicom u biljke, Antoniom Šarić koja ovim projektom želi potaknuti pripadnike urbanih sredina da otkriju čari uzgoja kućnog bilja. Jer, osim što uljepšavaju prostor, biljke doprinose čišćem zraku i okolišu.

https://www.instagram.com/p/BbcJxC8H7Bl/?taken-by=biljkesuzelene

In Dizajn: Koje su idealne kućne biljke i kako ih se održava?

Biljke su zelene: Još 80-ih godina prošlog stoljeća NASA je objavila popis biljaka koje najbolje pročišćavaju zrak u zatvorenim prostorima. Tri koje bih izdvojila su areca palma, sanseverija i zlatni puzavac. Sve tri biljke su jednostavne za održavanje. Areca palma voli vlažnu zemlju stoga ju je potrebno povremeno zalijevati, posebno tijekom proljeća i ljeta, a potrebno joj je i osigurati dovoljno indirektne sunčeve svjetlosti. Sanseverija je biljka koja podnosi suhi zrak pa ju zimi možemo držati u blizini radijatora. Ona može rasti i u sjeni, a zalijte ju samo kada joj je zemlja u teglici suha. Zlatni puzavac voli indirektnu sunčevu svjetlost i što mu više svjetla osigurate to su mu listovi šareniji. Osigurajte mu vlažnu zemlju, ali pripazite, kao i kod svake biljke, da ga ne zalijete previše jer može doći do truljenja korijena. Nemojte zaboraviti povremeno očistiti listove svojih biljaka mokrom krpicom jer će tako one moći bolje čistiti zrak u prostoriji u kojoj boravite.

https://www.instagram.com/p/BalwYQeHLPY/?taken-by=biljkesuzelene

In Dizajn: Što trebaju odabrati oni koji u stanu nemaju mnogo prirodnog svjetla? 

Biljke su zelene: Ako su prozori u prostoriji u kojoj držite biljke okrenuti prema sjeveru, vjerojatno nećete moći svim biljkama osigurati dovoljno indirektne sunčeve svjetlosti. Tada je najbolje odabrati biljke koje mogu rasti u takvim uvjetima. Neke od tih biljaka koje su sada vrlo popularne su: palma sreće, ZZ palma, zlatni puzavac, maranta i paprati.

In Dizajn: Koje greške najčešće radimo ako nam biljke propadaju? ¸

Biljke su zelene: Najčešće ih previše zalijemo ili ih pak zaboravimo zaliti. Trebamo im osigurati dovoljno indirektne sunčeve svjetlosti, dohranjivati ih u vrijeme kada rastu i očistiti ih od nametnika ukoliko dođe do toga. Zimi im je potrebno osigurati dovoljno vlage tako što ih prskate vodom ili koristite ovlaživač zraka. Također, preporučam da ih presadite u veću teglu sa svježom zemljom ako ih nabavljate u velikim vrtnim centrima jer su najčešće biljke već prerasle teglu u kojoj se nalaze.

In Dizajn: Kako organizirati biljke u prostoru? Postoje li neka pravila? 

Biljke su zelene: Najvažnije je poznavati biljke koje imamo doma, trebali bismo znati što im je potrebno da bi uspješno i veselo rasle. Uglavnom traže dosta indirektnog svjetla pa ih je najbolje staviti uz prozor, a kako ćete ih vi posložiti u svom prostoru ovisi samo o vama. Možete ih staviti na posebne stalke za biljke, izraditi makrame i objesiti ih ili pak napraviti policu samo za biljke. Odlična mjesta za držanje tropskih biljaka su kupaonica i kuhinja zbog topline i vlage koje su im potrebne.

In Dizajn: Koje biljke možemo sami posaditi i uzgojiti? Avokado je jako popularan trenutno recimo…

Biljke su zelene: Mislim da avokado izgleda jako atraktivno u prozirnoj staklenci kad pusti svoje korjenčiće. Osim avokada zanimljivo izgleda i razmnožavanje biljaka reznicama jer  tako možemo vidjeti kako korijen biljke raste u vodi. Razmnožavanje reznicama vrši se tako što listove određenih biljaka koje se mogu tako razmnožavati stavimo u vodu. Nakon što biljka pusti korjenčiće možemo ju presaditi u teglu. Razmnožavanje reznicama je najpopularniji način razmnožavanja biljaka i poprilično uspješan. Biljke u staklenkama izgledaju efektno, pogotovo ako ih je više na jednom mjestu. Osim toga, nove biljke koje dobijete takvim načinom razmnožavanja možete nekome i pokloniti.

https://www.instagram.com/p/BYX50xGglHE/?taken-by=biljkesuzelene

In Dizajn: Mnogi se u posljednje vrijeme odlučuju za bor u tegli. No, što poslije s njim, ako živite u stanu? Kako ga održavati i kako ga uklopiti u neki kutak s drugim biljem? Koje bi mu odgovaralo?

Biljke su zelene: Uvijek mi je žao što se svake zime velika količina drvca nakon kratkog korištenja baci. Bilo bi super da drvca u tegli možete negdje posaditi. Mislim da još uvijek nemam rješenje za taj problem, ali možda netko drugi ima. Imam tu mogućnost da svoja drvca posadim kod bake i uvijek mi je lijepo vidjeti kako su velika narasla.

In Dizajn: Predlažeš li neku alternativu za bor? 

Biljke su zelene: Imate li doma više biljkica skupite ih sve na jedno mjesto i okitite ih lampicama, svijećicama i drugim ukrasima. Napravite doma malu urbanu božićnu džunglu.

In Dizajn: Koje bilje bi predložila za blagdanski stol umjesto klasične božićne zvijezde?

Biljke su zelene: Predložila bih božićni kaktus koji cvate upravo u ovo doba godine. Neki ga zovu još i uskršnji kaktus jer cvate i u rano proljeće, a njegovi cvjetovi mogu biti bijele, crvene, roze, ljubičaste, narančaste i žute boje. Osim toga, predložila bih i biljku Rhipsalis baccifera iz porodice kaktusa. Ova biljka daje sitne bijele plodove koji podsjećaju na plodove imele pa ju još nazivaju i mistletoe cactus (imela kaktus). Nije zahtjevna za održavanje i može rasti na sjenovitim mjestima. Zanimljivo je i da zahtjeva veću količinu vlage u usporedbi sa ostalim kaktusima.

https://www.instagram.com/p/BYSHcLuh2Sm/?tagged=rhipsalisbaccifera

In Dizajn: Kako će izgledati tvoje drvce ove godine i hoćeš li ga imati? 

Biljke su zelene: Hoću, svake godine tražim jelu zbog njezinog ugodnog mirisa crnogorice. Iako mi se sviđaju kuglice, mašnice i drugi ukrasi na božićnom drvcu, ove godine mislim da ću ga staviti u lijepu, veliku pletenu košaru i ukrasiti samo s lampicama.

In Dizajn: Gdje je najbolje nabaviti biljke? Imaš li neko omiljeno mjesto? 

Biljke su zelene: Uglavnom nabavljam biljke u vrtnim centrima poput Flore i Mbm-a. Uvijek ih nastojim presaditi u veću teglu sa svježom zemljom odmah nakon kupnje. Osim klasičnih vrtnih centara jako mi se sviđa studio Botanike i već dugo želim tamo kupiti biljku. Super su mi njihove lončanice, kokedame i betonske tegle za cvijeće.

Komentari