OD SLAME ILI BETONA? Pogledajte kako su sagrađene dvije kuće koje misle na okoliš i budućnost

Okoliš i briga o njemu postali su imperativ i ulog za zdravu budućnost. Arhitekti sve više projektiraju samoodržive zgrade, a u metropolama sve više viđamo vertikalne vrtove i zelene krovove.

 


Termin zelena arhitektura označava način projektiranja, izgradnje i funkcioniranja same nekretnine prema načelima održivosti okoliša. Pri tome se, između ostalog, misli na uporabu prirodnih materijala iz obnovljivih izvora, postavljanje solarnih panela, skupljanje kišnice, a vodi se računa i orijentaciji stana ili kuće.

U nastavku vam donosimo dva posve različita, no vrlo atraktivna i samoodrživa primjera zelene arhitekture.


U CIJELOSTI OD BETONA: HOUSE OF CONCRETE EXPERIMENTS  

U blizini Mumbaija, 2022., izgrađena je House of Concrete Experiments prema projektu arhitektice Samire Rathod.

FOTO: Niveditaa Gupta

FOTO: Niveditaa Gupta
FOTO: Niveditaa Gupta

Vodilo se računa o svemu pa i stablima manga u blizini pa je kuća izgrađena oko njih kako bi se izbjeglo njihovo uklanjanje. Time je priroda definirala izgled kuće.

FOTO: Niveditaa Gupta

U cijelosti je izgrađena od betona za čiju su izradu korišteni samo reciklirani materijali sa zidovima debljine 450 mm do 1000 mm.

FOTO: Niveditaa Gupta
FOTO: Niveditaa Gupta

Tako je osigurana kvalitetna izolacija, a prostor ostaje hladan. No, mislilo se i na funkcionalnost pa se upravo debelim zidovima omogućio i dodatni skladišni prostor.

FOTO: Niveditaa Gupta

Kuća se ustvari sastoji od dva dijela pa će budući gosti boraviti u odvojenom objektu dok je veliki studio prostor s jednom spavaćom sobom predviđen za život investitora.

A zašto ne biste imali zeleni krov? Mislimo na biljke, naravno!

FOTO: Niveditaa Gupta
FOTO: Niveditaa Gupta

Podovi su ukrašeni kombinacijom crnog, bijelog i ružičastog mramora. Svjetlost igra vrlo važnu ulogu pa kuća ima više krovnih prozora raznih veličina.

FOTO: Niveditaa GuptaU OSIJEKU SE KRIJE SLAMNATA LJEPOTICA

Naš favorit je i štedljiva kuća u Osijeku, površine 160 metara kvadratnih i izgrađena od slame. Ono po čemu se razlikuje o klasičnih kuća je debljina zidova koji su ispunjeni upravo slamom pa je ovdje riječ o ekološki održivoj gradnji.

Kuća ima tri spavaonice s pripadajućim kupaonicama, toalet za goste te open space koji obuhvaća dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju s izlaskom na terasu.

U kuću se ulazi kroz veliki atrij pun prirodne svjetlosti, a ono što posebno oduševljava su i velike staklene stijene zahvaljujući kojima sunce i zimi grije svoje stanare.

Vlasnik Krešimir Hornung izučavao je koncept gradnje šest godina, a gradio ga je pune tri. Za fasadu i stolariju birali su najkvalitetnije materijale otporne na vremenske neprilike, a sav namještaj je unikatan i izrađen po mjeri.

Tradicija je dobila moderan štih – STUDIO8 izradio je šablone s motivom hrvatskih čipki u interijeru.

FOTO: IDEJNO RJEŠENJE/STUDIO8

 

 

FOTO: STUDIO8

FOTO: STUDIO8

 

FOTO: STUDIO8

 

Foto: Privatni arhiv vlasnika

 

Foto: Privatni arhiv vlasnika

 

Foto: Privatni arhiv vlasnika

 

Komentari