Mix & match blagovaonica

Kombiniranje različitih komada namještaja u posljednje je vrijeme veliki trend u svijetu interijera. Najčešće ga vidimo u kombiniranju različitih stolica u blagovaonicama, a dobro se uklapa u mnoge stilove – skandinavski, moderni, eklektiku i druge. Pa iako naoko izgleda jednostavno, kombiniranje ipak zahjteva malo planiranja i promišljanja. Mnoge stolice ne možete kupiti ili naručiti bez cijelog seta. No, s druge strane, to može biti i cjenovno vrlo prihvatljiva opcija jer možete iskoristiti one stare stolice s tavana i vješto ih spojiti s novim ili čak dizajnerskim komadima u predivnu i jedinstvenu kombinaciju.

Mogućnosti kombiniranja su gotovo nepregledne – boje, stilovi, materijali, tekstura…sve su to dobri načini kako spojiti nespojivo. Evo naših savjeta koji će vam pomoći u osmišljavanju:

1. Neka bude očito
Stolice koje su preslične vjerojatno neće polučiti isti efekt kao one koje se razlikuju bojom, dizajnom, oblikom i slično. Dakle, suptilnost u ovom slučaju nije opcija.

Godrich Interiors

2. Isti dizajn, različite boje
Ovo je vjerojatno najjednostavniji način kako postići ovakav izgled. Mnogi proizvođači nude iste modele u nekoliko različitih boja. Ako ne želite kupovati nove, vaše stare drvene stolice mogu izgledati jednako dobro – jednostavno ih obojite. Samo pripazite da odgovaraju ostatku interijera i da boje međusobno pašu.

JAC Interiors

3. Ista boja, drugačiji dizajn
Ovo je obrnuta opcija. Pronađite stolice koje vam se sviđaju, a zatim ih obojite, ako već nisu u istoj boji. To je najsigurnija opcija jer su različiti modeli već dovoljno upečatljivi i lako biste mogli pretjerati.

Jeanette Lunde

4. Stavite akcent
Ako ne želite baš mijenjati kompletan set, dovoljno je na začelje dodati jednu ili dvije stolice potpuno drugačijeg izgleda koje će razbiti monotoniju.

Holly Marder

5. Tapeciranje sjedišta
Ako ste skloni “uradi sam” projektima, možete stolice vizualno povezati tapeciranjem sjedišta istim materijalom. Također, možete i isti set stolica pretapecirati različitim materijalima. Ovo je svakako jedan od jeftinijih načina kako postići mix & match izgled blagovaonice.

6. Staro i novo
Baš kao i u slučaju akcentiranja stolica na začelju,, možete stvoriti kontrast između modernog i starinskog. Unesite neočekivanu dozu originalnosti svojem starom setu s dvije nove i potpuno drugačije.

SFGIRLBYBAY

7. Neutralna paleta
Ako niste ljubitelj boja, ali ipak želite unijeti malo različitosti u blagovaonicu, možete iskombinirati stolice iste neutralne nijanse ili pak one izrađene od drveta. Baš kao i u slučaju metala, plastike, crnih i bijelih stolica, drvo odlično izgleda u svim varijantama eklektike. Jedino pripazite da su iste ili barem slične vrste.

Gregory Davies Photography

8.  Sve različito
Vjerojatno najčešći, ali zato najzahtjevniji način kombiniranja jest onaj kada su sve stolice potpuno različite. Nažalost, za ovo nema recepta ili trika kako ih uskladiti, nekome će se svidjeti, a nekome ne. Ako ste spremni riskirati i smatrate da imate oko za slaganje različitih boja, materijala i oblika, svakako vrijedi isprobati. Ako ništa drugo, kombinacija koju ćete stvoriti zasigurno je jedinstvena i samo vaša.

Sviđa li vam se ovaj trend?

Komentari