TOP BOJE I UZORCI: najtraženiji modeli keramičkih pločica u domu

Keramičke pločice i dalje vladaju podnim i zidnim oblogama u kupaonicama i kuhinjama, a sve češće ih možemo vidjeti i u drugim prostorijama, naročito kada su apartmani i kuće za odmor u pitanju. Donosimo vam pregršt dobre inspiracije – saznajte koji su modeli i boje pločica najtraženiji!

 


Osmišljavanje doma uvijek kreće od osnova – podnih i zidnih obloga. Obično se tu odmah nameće i pitanje: koju vrstu odabrati? Kada su kuhinje i kupaonice u pitanju, onda je najsigurniji odabir keramika zbog svoje otpornosti i dugotrajnosti. Zbog toga je keramika idealna obloga za terase, balkone i ulazne prostore kao i sve ostale prostorije doma. Vlasnici apartmana i kuća za odmor odlučuju se za keramiku kao jedinu podnu oblogu u cijelom interijeru i eksterijeru.

Ponuda keramika nikad nije bila tako raznolika i uzbudljiva – kako bismo vam olakšali odabir savršenog modela za vaš životni prostor, u suradnji s Credo centrom donosimo boje i uzorke koji su najpopularniji.

Zidne i podne pločice kolekcija Norr, boja Farge, brend Mirage / Foto: Credo centar

KAMEN + ZEMLJANE NIJANSE

Najnoviji trendovi dobrim dijelom su inspirirani prirodom i organskim oblicima, kao i prirodnim materijalima, naročito kamenom. Osim u sivim i svijetlim bež nijansama, uzorak kamena na keramici dolazi u zemljanim tonovima, koji utopljavaju svaki prostor. Ako odaberete mat površinu, pojačat ćete dojam prirodnosti.

Pored toga što donosi dašak prirode i toplinu, kamen donosi i dozu nostalgije i retro raspoloženja, a velike dimenzije pločica, kao i moderni elementi poput ogledala ili sanitarija donijet će moderan izgled prostoru, tako da će obloga stvarati atraktivan vizualni dojam.

U kombinaciji s crnim akcentima unijet ćete industrijski touch, a zlatnim akcentima dašak elegancije i mid-century stila koji je trenutno vrlo popularan.

Zidne i podne pločice kolekcija Norr, boja Vit, brend Mirage / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Kamen u ovim nijansama, naročito u pločicama velikih dimenzija djeluje i vrlo privlačno, a možete ga kombinirati i s drugim modelima pločica, primjerice jednobojnim ili nekog drugog uzorka poput mramora.

Ovakav uzorak vrlo je zahvalan za održavanje jer prašina i mrlje nisu primjetne.

Zidne i podne pločice kolekcija Norr, boja Vit, brend Mirage; zidne pločice Calx, boja Ecru, brend Iris Diesel / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

ELEGANTNI, ALI I PRILAGODLJIVI MRAMOR

Mramor je, baš kao i uzorak betona, jedan od trendova koji će trajati još dugo. Prva asocijacija na mramor je elegancija i klasika koje su vrlo tražene u modernim interijerima.

Nove tendencije u uređenju interijera pokazale su kako se mramor savršeno kombinira s izrazito luksuznim elementima, ali i onim skandinavskog ili primjerice industrijskog predznaka i uzorcima poput betona ili drveta. Njegova svestranost i prilagodljivost je mnoge iznenadila, ali i učinila još poželjnijim uzorkom u uređenju interijera.

Zidne pločice kolekcija Cosmopolitan, boja Calacatta Gold, brend Mirage / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Bijela i siva najčešći su odabir za keramičke pločice s uzorkom mramora što otvara svaki prostor, a to je bitno naročito kod manjih prostorija kakve su uglavnom sve kuhinje i kupaonice, kao i hodnici i balkoni.

Dizajneri često predlažu kombinaciju svijetlog mramora (bijela ili svijetlosiva) s tamnijom nijansom sive ili uzorka betona. To u prostor donosi malo profinjenosti, sjaja i stila, a s druge strane, bezvremenski štih koji će biti aktualan dugo vremena.

Zidne pločice kolekcija Jewels, boja Statutario Venato, brend Mirage; po0dne pločice kolekcija Glocal, boja Classic, brend Mirage / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Keramika s uzorkom mramora dolazi u velikim dimenzijama a ako se upotrijebiti još jedan od trendova – minimalne ili nepostojeće fuge, tada površina izgleda cjelovitije te stvara dojam kontinuiteta i prostornosti.

Zidne pločice kolekcija Cosmopolitan, boja Mystic Grey, brend Mirage / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Dimenzije keramike doista mogu biti jako velike pa ih kao velike ploče možete staviti na zid dnevnog boravka. Bit će to vrlo efektna podloga za televizor, a usput ćete stilski povezati više prostorija u domu.

Zidne pločice kolekcija Cosmopolitan, boja Mystic Grey, brend Mirage / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

UPEČATLJIVE NIJANSE  I UZORCI

Pored svijetlih tonova – bijele, bež i sive, moderne kupaonice i sve ostale prostorije doma vole i tamne tonove – antracit sivu, crnu, ali i tamno plavu i tamnozelenu.

Nijanse zelene i plave na keramičkim pločicama itekako će  biti zapažene, pa ih dizajneri često stavljaju u akcentnim ulogama, no nećete pogriješiti ni ako one budu dominantne. U tom slučaju dobro je razbiti monotoniju nekim mjedenim, zlatnim ili crnim akcentom ili drvenim elementom.

Osim na keramici, drveni uzorak izvrstan je na ormarićima, policama ili košari za rublje.

Zidne pločice kolekcija Lemmy, brend Mirage: zidne zelene, boja Viridium; zidne sive, boja Excalibur; podne pločice kolekcija Maxfine, boja Arabescato, brend FMG / Foto: Credo centar

Dok će nijanse zelene unijeti svježinu i atmosferu prirode u prostor i imat ćete dojam kao da ste uronili u šumu ili livadu, plava će donijeti smirenost i profinjenost te određenu dubinu, a mnoge će asocirati na more, što naravno ovisi i o nijansi koja je odabrana.

ZIDNE PLOČICE kolekcija COSMOPOLITAN, boja Amazzonite, brend Mirage / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Ako niste za opciju sive ili neke svijetle nijanse na uzorku mramora te želite nešto odvažnije, svakako razmislite o zelenoj. Razmislite samo o intenzitetu zelene – hoće li ona biti podloga na kojoj će se nalaziti žilice u drugim bojama ili će zelena biti uzorak na bijeloj površini te će djelovati prozračnije.

ZIDNE PLOČICE kolekcija LIQUID COSMO, IRIS DIESEL / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


Pored tamno plave i zelene, vrlo su tražene i pastelne nijanse, naročito kadulja zelene ili primjerice prljavo ružičaste koje donose mekoću u prostor, ali i jak stilski predznak po kojem će određena soba biti zapamćena.

Zidne pločice kolekcija Select, boja Onice Malaga, brend FMG / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Marko Cindrić

 


VINTAGE ŠARM

Pored industrijskog i klasičnog stila, vrlo je popularan i rustikalni te se često kombinira s drugima. Stoga je keramika manjih dimenzija s vintage i patchwork motivima vrlo tražena. Donosi razigrani, nostalgični štih, što unosi stilsku slojevitost i ravnotežu u moderno uređene interijere u kojima prevladavaju neutralni tonovi. Dizajneri ističu kako je vintage uzorak savršen za stilske prostore u kojima je tradicija prilagođena aktualnim trendovima.

Podne pločice kolekcija Maori, boja Ladakhi Grafito, brend Vives / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


MALE DIMENZIJE STAKLENA KERAMIKA

Da se industrijski stil i rustika savršeno nadopunjuju pokazuju i Diesel pločice od staklene keramike.

Bogata tekstura, male dimenzije, sjaj i industrijski štih je ono što ove pločice čini posebnima.

Zidne pločice Glass Blocks, boja Dusty White, brend Iris Diesel / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 

Zidne pločice Glass Blocks, boja Dusty White, brend Iris Diesel / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

PROMO

 

 

Komentari