IDEALAN ZA MALE BORAVKE: originalan klub stolić sa sklopivim krilima

Stolić koji je oblikovala indijska studentica dizajna Radhika Dhumal nadahnut je kukcima kornjašima koji imaju tvrdi oklop koji skriva i štiti krila koja se nalaze ispod njih

 

 

 

Komadi namještaja kao i detalji i pomagala za dom vrlo su često sklopivi, kako bi uštedjelo na prostoru što je idealno rješenje za male interijere. Tako su dizajneri osmislili set klub stolića u nekoliko veličina koji se podvlače jedan pod drugi, te se po potrebi njihov kapacitet povećava odnosno smanjuje, a sada je Indijka Radhika Dhumal osmislila originalan novi model. Riječ je o Elytri, klub stolići od drveta i stakla, inspiriran kukcima kornjašima, poznatima po svojem čvrstom oklopu i velikim krilima.

Foto: Radhika Dhumal

Ovaj stolić stoga ima dva krila koja se po potrebi mogu sklopiti, odnosno raširiti kako bi se povećala njegova površina. Bočni produžeci kreirani su od stakla s drvenim okvirom koji ih čini čvršćima, dok je ostatak stola od drveta. Njegove noge podsjećaju na one kukaca.

Foto: Radhika Dhumal

Elytra stoga nije samo klub stolić lijepoga i atraktivnog dizajna nego i vrlo funkcionalan komad namještaja kada vam treba malo veća površina za odlaganje pića, čaša, šalica, knjiga i drugih stvari.

Krilati stolić za svoj je inovativni dizajn dobio ove godine EDIDA nagradu koju dodjeljuje magazin Elle  Deco, u kategoriji Student godine. EDIDA je inače skraćenica od Elle Deco International Design Awards.

Foto: Radhika Dhumal

Radhika Dhumal, koja trenutno završava studij na Nacionalnom institutu za dizajn u Ahmedabadu u Indiji, objašnjava dizajn svog jedinstvenog stolića:
“Stolić za kavu nadahnut je kretanjem krila kukaca kornjaša. Kad god se pojavi potreba za dodatnim prostorom, može se ispod kružne gornje ploče otvoriti jedno krilo stola koje istovremeno otvara drugo krilo. Elytra je dizajnirana na način koji korisniku omogućuje jednostavan pristup ploči stola zbog njegove nestatične prirode. Doista vjerujem da dobar dizajn ima moć pojačati emocije ili raspoloženje i želim vjerovati da mi kao dizajneri imamo tu moć i da to trebamo iskoristiti najbolje, a to sam pokušala upravo kreiranjem ovog stolića”.

 

Komentari