VIŠE OD DEKORACIJE: ukrasne lajsne imaju i praktične funkcije – saznajte koje!

Štukature odnosno ukrasne lajsne uživaju već neko vrijeme status najpopularnije zidne dekoracije u interijeru. Nudimo vam savjete stručnjaka kao i ideje iz studija Mirjane Mikulec kako se njima poigrati u svome domu!

 

 


Svi želimo lijep životni prostor, a ono što podiže svaki, pa i najjednostavniji, svakako su dekorativni elementi. Među najpopularnijim i najefektnijim načinima sigurno su dobro poznate ukrasne lajsne, tzv. štukature.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

“Već znamo da štukature uljepšavaju naš životni prostor. Međutim, ono što ovaj puta želimo naglasiti je da štukature nemaju samo estetsku funkciju, nego i neke druge funkcije.  Tako štukaturu primjerice možemo koristiti za pozicioniranje indirektne rasvjete, izvrstan je zaklon za vodilice za zavjese, a isto tako ukoliko se dobro pozicionira na zidu s obzirom na njezinu čvrstoću, može zaštiti i zidove od udaraca. No ono na čemu je danas naglasak je to da štukature možemo koristiti i na frontama namještaja i na taj način uljepšati i obogatiti njihove plohe”, objašnjava Martina Kalšan iz tvrtke Kalcer.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Ukrasne lajsne danas doista imaju široku primjenu. Stan koji se pokazuje u video prilogu najbolje prikazuje sve njihove mogućnosti.

“Mogućnost izbora štukatura vrlo je velika i često nemamo samo jedan već i više odabira koju i kakvu štukaturu izabrati. Da bismo napravili pravilan izbor moramo znati kakav interijer želimo, kakav će namještaj biti  u tom interijeru, kakve obloge, kakvi dekori, kakve boje će se birati… Dakle, bez obzira želimo li  bogat i raskošan interijer, mi preferiramo decentnije, manje uočljive detalje. Pravilnim odabirom štukature možemo postići ono što je naš cilj”, otkriva dalje Martina Kalšan.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Neovisno o tome volite li ukrase ili ste ljubitelji minimalizma, štukature svakako stoje nasuprot monotoniji i dodaju prostoru karakter. Njima ćete učiniti značajnu razliku kada je u pitanju konačni izgled prostora.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Rajna Raguž

 

 

Komentari