ČETIRI TOP IDEJE: savršena inspiracija za željeni stil i atmosferu na balkonu ili terasi

Škrto sunce tijekom svibnja i lipnja kao i česte kiše vjerojatno su vas omeli u uređenju terasa i balkona na kojima ste zbog toga rijetko boravili. No, sad je vrijeme da dostojno pozdravite početak ljeta i dotjerate eksterijer poput najljepšeg dnevnog boravka. Uz pomoć Bauhausa nudimo vam četiri super prijedloga za inspiraciju

 

 

Balkoni, terase i vrtovi mogu se urediti na bezbroj načina i doista je teško odabrati stil koji će nam se najviše svidjeti, ali i biti barem donekle usklađen s okolišem, kao i interijerom. Naše ljetne oaze na otvorenom uvijek bi trebale biti prije svega funkcionalne ali i stilski povezane s onim što ih okružuje. Svaki dom je funkcionalno-stilska cjelina koja uključuje eksterijer i on također odražava našu osobnost, životni stil, potrebe i navike. Sve to treba imati u vidu kada osmišljavamo balkon ili terasu, bez obzira bio on nastavak neke prostorije (najčešće kuhinje ili boravka) ili posve zasebna, fizički odvojena cjelina. Tek tada će balkon, pomnim balansiranjem praktičnosti i estetike, biti pravo mjesto za uživanje, opuštanje i druženje.

Kako bismo vam pomogli u potrazi za pravim stilom koji bi zadovoljio i sve potrebe, donosimo vam u suradnji s tvrtkom Bauhaus četiri sjajne  ideje u kojima ćete dobiti inspiraciju za namještaj, materijale, bilje, tegle, zaštitu od sunca…

 

Lounge garnitura Maren, SUNFUN (samo četvrtasti, ne i okrugli stolić) / Foto: Bauhaus

 

1. HEDONIZAM&RASKOŠ

Estetski dojam i atmosfera su uvijek bitni, a neki bi rekli i najvažniji u uređenju balkona i terasa. No, ipak krenite od svojih potreba te ih uskladite sa željenim stilom, ne zanemarujući praktičnost. Za one koji na terasi ili balkonu prije svega žele uživati i imati osjećaj udobnosti te vole raskoš, pleteni namještaj s ojastučenim dijelovima izvrstan je odabir. Oble, podatne linije, prirodni materijali, mnoštvo detalja, a prije svega ukrasnih jastučića doprinose tom dojmu.

Dopušta li to kvadratura i volite okupljati društvo tijekom proljeća i ljeta na svojoj terasi ili obitelj ima više članova, razmislite o dvije zone od kojih će jedna biti za blagovanje, a druga za druženje uz kavu i piće. Tako će i svaki član obitelji, boraveći u eksterijeru, imati i više privatnosti.

Savjet plus: Ako prostor balkona, balkona ili vrta nije natkriven, svakako nabavite nešto što će vas tijekom dana štititi od jakog sunca. Suncobran je dobro rješenje, a fiksni element poput tende još bolje. Svakako njihov dizajn, materijal i boju uskladite s ostatkom namještaja i detalja jer su oni jaki stilski aduti koji sugeriraju da je na terasi doista sve podređeno vama i vašem užitku.

 

Lounge garnitura Neila, SUNFUN; Suncobran Ligurija, fi 350 cm, UV50+ / Foto: Bauhaus

 

2. NEPROLAZNI ŠARM VINTAGEA

Kovano željezo, drvo i romantični te retro detalji prizvat će stilove koji bude nostalgiju i koji su nekada bili in. A i danas su, zahvaljujući povratku vintagea koji naročito atraktivno i šarmantno izgleda u eksterijerima. Vintage namještaj od željeza i drveta vrlo je praktičan jer je načelno manjeg volumena i uglavnom se može sklapati pa se koristi za eksterijere male površine. Idealan je za male gradske balkone. No, i kada je manjih dimenzija, ne gubi na svojoj funkcionalnosti te može služiti kao blagovanje i boravak. Lampionima, lanternama, vazama, zidnim ogledalima, starinskim lavorima, metalnim zidnim natpisima i zdjelama postići ćete retro estetiku i stvoriti ugođaj bakinog vrta ili kuće za odmor. Ovo također vrijedi i one koji će uređenje eksterijera više usmjeriti ka romantici, boho stilu i shabby chicu koji također obožavaju detalje.

Savjet plus: Ako ste nabavili namještaj od kovanog željeza, a balkon je izložen tijekom cijelog dana suncu, obavezno mu dodajte jastuke za sjedište i naslon, jer će biti pregrijan i nimalo ugodan za sjedenje. Nabavite i dekorativne detalje od metala kojima ćete stilski povezati priču.

 

Balkonska garnitura Moni, SUNFUN / Foto: Bauhaus

 

3. MODERNO&MINIMALISTIČKI

Jedno od zlatnih savjeta u opremanju terasa i balkona je da ne smiju biti dosadni. Pa čak ni kada težimo minimalizmu i redukciji detalja, boja i uzoraka. Stil i atraktivnost u ovom ćete stilu postići samim odabirom namještaja koji će plijeniti pažnju materijalom od kojega je načinjen i samim svojim oblikom. U ovako uređenom eksterijeru dovoljan je jedan, ali efektan detalj koji odaje dojam skulpture. I nemojte se posve odreći zelenila jer ono je osvježavajući detalj. Bolji odabir je svakako jedna veća tegla, nego više malih. Isto se odnosi na zasađeno drveće i grmove, ako primjerice imate terasu s vrtom. Minimalizam voli slobodu i čistinu, stoga nemojte vrt zatrpavati brojnim vrstama.

Savjet plus: Iako je minimalizam u pitanju i neutralne boje dominiraju, detalji mogu biti u nekoj jarkoj boji ili od upečatljivog materijala naglašene površine. Ovakav kontrast bit će savršen kontrapunkt suzdržanom minimalizmu.

 

Vrtna garnitura Hasseludden, SENSUM / Foto: Bauhaus

 

4. URBANI LOUNGE

I u svome stanu ili terasi na krovu, okruženi krovovima možete stvoriti pravu gradsku lounge oazu koja će pozivati na uživanje i svojim uređenjem podsjećati na neke daleke, istočne krajeve. Od znatiželjnih pogleda zaštitite se zelenilom zasađenim u velike tegle i žardinjere. Birajte zimzeleno bilje koje će moći izdržati i zimske temperature, jer u suprotnom vaš zeleni paravan neće dočekati iduće proljeće. Ako su to tropske bilje, nađite im tijekom zime sklonište. Ako je riječ o većoj površini, tada imate više prostora za različite igre u smislu izbor namještaja i dekora. Za stvaranje lounge, opuštajuće atmosfere bolja opcija je niski sjedeći namještaj, nego onaj za blagovanje. Dobro rješenje su, pored pletenog namještaja od ratana, bambusa ili trske, sofe i kutne garniture sa spužvastim umetcima za sjedenje. A taburei, klupice, lanterne, viseće ležaljke i ljuljačke su i više nego dobrodošle.

Savjet plus: Ako niste ljubitelj drveta i smeđih nijansi, lounge s prizvukom Dalekog istoka možete postići i odabirom drugih nijansi i suvremenih materijala. Isto se odnosi i na podne obloge – decking podovi su sjajni, ali i keramičke pločice ili kamen ne doprinose ništa manje željenoj atmosferi i stilu.

 

Lounge garnitura Hannah, SUNFUN; Suncobran Ligurija, fi 350 cm, UV50+ / Foto: Bauhaus

 

PROMO

Komentari