STAKLENA VRATA: decentni, ali moćni praktični i stilski naglasci u interijeru

Mislite li da su stalena vrata samo za urede? Spremni smo vam dokazati suprotno – kako divno funkcioniraju u životnim prostorima različitih površina, stilova i atmosfera. Imamo super ideje i savjete!

 


Vrata su osnovni element svakog doma. I kada je riječ o otvorenom prostoru, u kojem ne postoje vrata između prostorija, sasvim sigurno će ih opet biti nekoliko. Primjerice, ulazna, ona koja vode na balkon ili terasu te ona koja vode u kupaonicu ili toalet.
Ovaj praktični detalj u domu nerijetko je zanemaren, eventualno nastojimo odabrati kvalitetan model koji će trajati. Oni više skloni estetici pažnju će posvetiti boji koju će nastojati uskladiti s ostatkom interijera ili povezati s nekim akcentima. Međutim, noviji trendovi u uređenju interijera stavili su veliki naglasak na vrata!
Foto: Evgenij Kulibaba

Umjesto drveta ili njegove imitacije, traže se staklena vrata. Vrata od stakla su vrlo popularna u uređenju interijera, naročito onih u kojima se živi. Dizajnere i kupce privlači njihov elegantan izgled i vrhunska estetika. Vrata od zatamnjenog stakla s efektom dima izgledaju posebno elegantno.
Foto: Olga Serdobintseva

Ona su jednostavan način za podjelu prostora koji odgovara i malim i velikim stanovima i kućama. Staklenim vratima možete zonirati prostor bez podjele, odnosno podizanja zidova. Staklenim vratima ćete također i povećati prostor bez micanja zidova.
Foto: Elle Decoration

Njihova glavna prednost leži u kvaliteti materijala – staklo propušta sunčevu svjetlost i ne opterećuje unutrašnjost te donosi transparentnost i prozračnost.
Staklena vrata su tako izvrsno rješenje kada u domu nedostaje svjetla. Staklena vrata osiguravaju dodatno prirodno osvjetljenje za mračne hodnike, garderobe ili kupaonice jer prirodna svjetlost dopire do njih iz susjednih prostorija.
Foto: Ivan Sorkokin

Osim toga, postoje različite mogućnosti dizajna: staklo može biti mat ili obojeno, površina vrata može biti ukrašena uzorcima i ornamentima izrađenim različitim tehnikama. Vrata mogu biti sa ili bez profila odnosno okvira. A ako već birate okvire odnosno profile, imate na raspolaganju metalne pobojane u crno i drvene.
Foto: Aleksandar Volodin

U našem izboru naći ćete 30-ak različitih i zanimljivih primjera korištenja staklenih vrata u projektima ruskih i stranih dizajnera. U svakom slučaju, koji god model da odaberete – dobit ćete praktični detalj koji će stvoriti jedinstven prostor, nerijetko s wow efektom.
Foto: Olga Kulekina Design
Komentari