OVO SIGURNO ŽELITE ZNATI: kako skinuti staru boju koja puca i ljušti se na zidovima

Što učiniti kada boja na zidovima počne pucati i ljuštiti se? Iako se možda učini da nema potrebe za uklanjanjem stare boje, savjetujemo vas da se ipak odlučite i na taj dodatni korak kako bi novi sloj boje duže trajao.

 


Test je vrlo lagan. Ljepljivu traku zalijepite na zid i lagano odvojite. Ako je boja vidljiva na traci to je znak da staru boju svakako treba skinuti. Odaberite postupak za koji smatrate da vam najbolje odgovara. I ne zaboravite na zlatno pravilo: dobra priprema štedi vrijeme.

Skinite police i slike, izvadite čavliće iz zidova, skinite prekidače i utičnice (ili ih barem zaštitite trakom). Ne zaboravite koristiti zaštitne naočale, rukavice i masku za lice.

FOTO: Darko Mihalić

MEHANIČKI POSTUPAK

Ako se odlučite na struganje boja „na suho“ budite pažljivi da ne oštetite zid. Prvo je potrebno navlažiti zid vodom. Neki savjetuju i dodavanje šake soli u kantu vode. Olakšajte si proces tako što ćete vodu staviti u boci s raspršivačem. Postavite strugač pod oštrim kutom i kratkim potezima skinite boju.

Ako oštetite zid ne zaboravite poravnati nastale udubine. Već pripremljene mase idealne su za kućne majstore jer dolaze u manjim pakiranjima. Brusnim papirom sve dobro zagladite.

FOTO: Marko Cindrić

KEMIJSKI POSTUPAK

Kemijska sredstva dobra su za neravne površine. No, tu morate biti strpljivi. Postupak nije težak, a li može potrajati. Na zid nanesite deblji sloj otapala i dobro ga „utapkajte“. Nakon nekoliko minuta lako ćete moći maknuti sloj boje.

Ovdje je važno razlikovati vrstu nanesene boje tj. je li ona na bazi vode, akrila ili ulja.
Pripazite čak i ako niste osjetljivi. Uvijek sredstva nanosite koristeći rukavice za rad, a prostoriju više puta prozračite.

FOTO: Marko Cindrić

TOPLINSKI POSTUPAK

Ovakav način obrade zida ipak prepustite profesionalcima. Boja na zidu se grije vrućim zrakom iz tzv. sušila. Ovakav postupak zahtjeva prozračenu prostoriju u kojoj mora postojati protok zraka.

FOTO: Marko Cindrić

KOJU BOJU ODABRATI ZA ZID?

Nakon odrađenog zahvata kreće onaj zanimljiviji dio – koju koju odabrati…

Ako je riječ o uređenju kuhinjskih ili blagovaonskih zidova savjetujemo vam odabir perive boje budući da je riječ o prostorijama u kojima se zidovi češće prljaju. Mrlje se lako skidaju pa će novi ciklus bojanja zidova ipak doći kasnije od očekivanog.

Možete se poigrati i s raznim motivima pa vas podsjećamo na neke od ideja koje možete vidjeti na linku KAD ZIDOVI VAPE ZA PROMJENOM. 

Komentari