DIZAJNIRANJE KUHINJE: 6 savjeta za sve koji planiraju dizajniranje ili renovaciju kuhinje

Kako bi kuhinja bila ne samo lijepa, već i funkcionalna potrebno je slijediti pravila kojih se drže dizajneri interijera

Postoji cijeli niz odluka koje je potrebno donijeti za vrijeme dizajniranja ili preuređenja kuhinje. Od estetski privlačne kuhinje pa sve do funkcionalnosti, ovi savjeti pomoći će vam da izbjegnete pogreške i stres koji dolazi uz dizajniranje i renovaciju kuhinje.

1. PLANIRANJE

Prije nego uopće krenete s dizajniranjem ili renovacijom kuhinje, trebali biste znati točno što želite. Ako sami niste sigurni ili nemate iskustva u dizajniranju ili renovacijama, pronalazak stručnjaka za dizajn interijera mogao bi biti prvi korak. Ako ipak želite biti sam svoj majstor, pročitajte i ostale savjete, a osim toga, na vrijeme napravite istraživanje. Na internetu postoji mnoštvo savjeta i pravila koji će vam pomoći da vaša kuhinja postane kuhinja iz snova.

 

FOTO: Maree Homer / HOME TO LOVE

2. RASPORED

Raspored je ključan za praktičnu kuhinju u kojoj vam je uvijek sve pri ruci. Dizajneri interijera često spominju „Zlatni trokut“, raspored između sudopera, kuhinjske ploče i hladnjaka ne smije biti više od tri metra. Ovo su najvažnije detalji, ako u ovom dijelu dizajniranja kuhinje pogriješite, ispravak bi vas mogao skupo koštati.

SAVJET STRUČNJAKA: ako je to moguće, odnosno ako vam prostor dozvoljava, sudoper smjestite pokraj prozora i bit ćete zahvalni na prirodnom svjetlu.

FOTO: Maree Homer / HOME TO LOVE

3. SKLADIŠTENJE

Sav prostor koji je moguće iskoristiti za skladištenje, iskoristite. To će smanjiti nered u budućnosti, kuhinja će uvijek izgledati uredno, a vi ćete se lakše snalazi ti u njoj. Visinu zida na koji idu kuhinjski elementi iskoristite do vrha.

 

FOTO: Maree Homer / HOME TO LOVE

4. PODOVI

Svijetli podovi koji nisu skliski najbolji su izbor za kuhinju. Svijetle boje stvorit će prozračan prostor, a kako je sigurnost uvijek na prvom mjestu, neklizeći podovi jedan su od najbitnijih aspekata u kuhinji.

 

FOTO: Maree Homer / HOME TO LOVE

5. RASVJETA

U kuhinji su potrebni različiti izvori svjetla, pa se ne smiju zanemariti radne površine, kuhinjske ploče, ali ni ostatak kuhinje.

 

FOTO: Maree Homer / HOME TO LOVE

6. VENTILACIJA

Pravilna ventilacija pomoći će vam da izbjegnete mirise ručka od jučer, a važna je i zbog sigurnosti. Ventilacija je zaslužna za učinkovito uklanja ispušnih plinova i osigurava protok zraka.

 

FOTO: Nikcole Ramsay / HOME TO LOVE
Komentari