KUĆA NA PLAŽI: dom slavnoga glumca Jasona Stathama oduševio nas je na prvu

Kuća engleskog glumca u Malibuu odražava njegovu vezu s prirodom, a krasi je danski namještaj iz sredine prošlog stoljeća te fotografije, neke od kojih je i sam uslikao

 


Jason Statham nije planirao kupovinu kuće na plaži već je ideja došla spontano, za vrijeme boravka u prijateljevoj kući u Malibuu, kada se u potpunosti oduševio lokacijom.

”U Velikoj Britaniji baš i ne idemo puno na plažu, a u ovim kućama na plaži ste neraskidivo vezani s oceanom i prirodom. Jutarnje šetnje po pješčanoj plaži, obilje života u njemu i prizori surfera učinili su ovo mjesto neodoljivim” govori poznati glumac.

FOTO: Sam Frost

 


Statham je pri nužnoj temeljitoj renovaciji želio zadržati osnovne značajke stare surferske kuće: velike prozore s pogledom na ocean, kamin i nagnut sjeverni krov koji štiti od jakog popodnevnog sunca.

U njegovoj verziji uređenja ova stara surferska kuća postala je ugodan, chic i opuštajući prostor. Kao netko tko zapaža detalje u svojoj okolini Statham je inspiraciju tražio u brojnim kućama i zgradama, posebice onim arhitekta Richarda Neutra te je otvorio cijelu kuću prema oceanu: ”želio sam zadržati ono što je tu već bilo, ali učiniti upečatljivijim”.

FOTO: Sam Frost

Sam svoj dizajner

Uređenje interijera je Statham preuzeo na sebe misleći: ”dizajner će urediti interijer kako on želi, a klijent je taj koji će ostati živjeti u njemu”. Za kuću je odabrao danski namještaj iz sredine prošlog stoljeća objašnjavajući: ”nisam želio prostor koji će izgledati skupo i pretenciozno tako da sav namještaj ima starinski štih i korištena je jedna paleta boja.” Glumčeva zanesenost skandinavskim stilom utjecala je na estetiku cijelog prostora pa se u prostoru tako mogu vidjeti i pregršt radova danskog keramičara Axel Salta.

Pri rasporedu namještaja i detalja Statham se vodio praktičnošću i udobnošću koju nije namjeravao žrtvovati ni po koju cijenu te govori: ”želio sam ući u kuću direktno s plaže i udobno se smjestiti”. Ogromna sofa rađena po mjeri s pogledom na ocean odražava upravo tu želju i to mu je omiljeno mjesto u kući.

Za zid u dnevnoj sobi Statham navodi da bi dizajner zasigurno odabrao police koje okružuju kamin, a na kojima bi se našle pomno odabrane knjige. Umjesto toga, za ovu sobu, u kojoj također voli sjediti zajedno sa svojom obitelji, Statham govori: ”nisam želio kupovati knjige samo da ih stavim na police već sam pomislio, zašto ne bih kupio gomilu cjepanica. Nije to bila baš velika dizajnerska ideja, više potreba da popunim rupu, ali u finalu zaista izvrsno izgleda.”

FOTO: Sam Frost

Ne želeći pritisak pronalaska velike količine umjetnina u kratkom roku, Statham je dodao police kroz cijelu kuću na koje je postavio svoje fotografije kao i fotografije Richarda Misracha, Hugha Hollanda, fotografa skateboardera u 70-im i LeRoy Granisa, kuma surferske fotografije priznajući da je možda kliše imati surferske fotografije u surferskoj kući.

Postav u kući nije stalan – sve od umjetničkih djela do stolica koje su većinom s potpisom Hans Wegnera, stalno putuje iz jedne nekretnine u drugu ili u skladište. Za Stathama je to proces koji voli te govori: ”imao sam mnogo kombinacija s različitim komadima namještaja – zabavno mi je to.’ Na neki način je to odraz okoline koja se stalno mijenja. Život u šumi, na planinama ili na plaži, sve su to dragocjena mjesta na kojima se povezujete s prirodom i to je stvarna privilegija.”

 

Izvor: Arhitectural digest

Komentari