SAVJET STRUČNJAKA: dizajner otkriva kako urediti minimalistički interijer

Dizajner Vadim Matevosyants objašnjava kako stvoriti funkcionalan minimalistički prostor na primjeru svog projekta

 


Vadim Matevosyants  dizajnirao je minimalistički interijer za klijenticu čija je inicijalna želja bila klasični stil uređenja, no zbog niskih stropova i male kvadrature u finalu je odluka donesena u korist minimalizma. Iako se smatra da ovaj stil prati hladnoća, to zaista ne mora biti slučaj ako se držite pravila niže

Funkcionalni tlocrt

Vadim je veliku pažnju posvetio funkcionalnom tlocrtu kombinirajući kuhinju s dnevnom sobom te nastojeći osigurati raspored koji omogućava nesmetan protok iz jedne prostorije u drugu. Osigurao je i dovoljno skladišnog prostora što je posebno važno u minimalističkim prostorima jer sve što nije pospremljeno i na svom mjestu djeluje kao strani objekt.

Photo: Evgeny Kulibaba; stylist: Anastasia Ufimtseva

Prirodni materijali i paleta boja

Zaista nije nužno kreirati monokromatski interijer samo u bijelim ili sivim tonovima – u modernom ”mekanom” minimalizmu dobrodošli su dodatni, prirodni tonovi. Vadim ih koristi na panelima i frontama u toploj boji meda oživljujući prostor.

 

Akcentni detalji

Detalji su ti koji daju životnost prostoru i doprinose stvaranju atmosfere doma. Bitno je da odgovaraju nosećem stilu, ali nemojte odustajati od eksperimentiranja s različitim oblicima i vrstama materijala. U dnevnom prostoru je tako Vadim dodao prozirne stolce koji, kao i svaki akcentni detalj, privlače pažnju.

Jednako tako, pažnju je potrebno posvetiti i onim malim detaljima poput utičnica i prekidača jer i oni utječu na čistoću prostora.

Photo: Evgeny Kulibaba; stylist: Anastasia Ufimtseva

Različite teksture

Koristite materijale s naglašenim teksturama i nemojte se bojati kombinirati staklo, glatke mat površine i kamen – on će dodati volumen prostoru.

Najlakši način za osiguravanje različitih tekstura je korištenje različitih vrsta tkanina. Tepisi, zavjese, jastučići mogu se zamijeniti u bilo kojem trenutku kako biste transformirali ukupan dojam prostorije.

 

Iako se minimalistički stil tradicionalno smatra čistim stilom koji ne prihvaća zatrpanost, minimalistički prostori mogu biti dekorirani na neobičan i vrlo efikasan način kao što je to prikazano u ovom Vadimovom projektu. Nemojte se bojati eksperimentirati s formom i naglascima dok god su u skladu s nosećim stilom i imajte na umu da će napuštanje strogih pravila i formi omogućiti personalizaciju i jedinstvenost prostora.

 

IZVOR: ADMAGAZINE.RU

Komentari