13 MALIH KUHINJA: genijalne ideje i za prostorije najmanje kvadrature

Skučeni prostor ne mora biti prepreka da imate dobro organiziranu, lijepu i atraktivnu kuhinju. Čak i u mini blok kuhinjama, koje nisu veće od dva kvadrata sve je to moguće ostvariti. Pronašli smo za vas prijedloge koji to dokazuju i koji će vam biti izvrsna inspiracija!

 

 

Kako osmisliti malu kuhinju i sve potrebno – od uređaja, radne površine pa do ormarića za pohranu i mjesta za blagovanje, smjestiti u tek nekoliko kvadrata? S ovim problemom susreću se mnogi od nas. Često je olakotna okolnost ako je interijer dovoljno velik pa ima malu ostavu ili primjerice prostor u hodniku gdje bismo mogli pohraniti dobar dio stvari iz kuhinje (namirnice, posuđe, piće) koje ne trebamo svakodnevno. Prikupili smo primjere koji će vam pomoću u planiranju kuhinjskog prostora kao i pokazati vam kako maksimalno možete iskoristiti prostor. Isto tako, ove kuhinje su savršen primjer kako male kuhinje ne znače da se morate odreći stila i trendova u uređenju interijera. Male kuhinje, baš kao i mali prostori, itekako imaju šarma i znaju biti neodoljive.

 

Foto: Natalie Hertz

 

Uz inspiraciju, nudimo vam i nekoliko savjeta koji će vam biti od koristi u kreiranju vaše male kuhinje: 

 

  • Svijetle nijanse su poželjne, no ne pretjerujte s previše boja, materijala i uzoraka!
  • Birajte jednostavne i manje ručke ili fronte koje ih nemaju jer se otvaraju na potisak.
  • Rasvjetu je dobro ugraditi u stropove i donji dio kuhinjskih elemenata.
  • Izbjegavajte masivan namještaj od punog drva kao i fronte naglašenog uzorka, dizajna ili s lajsnama (ukrasnim ukladama).
  • Umjesto širokih ormarića s dvoja vrata bolja su opcija uski ormarići do stropa i to s više vrata, što će stvoriti dojam da je prostor veći.
  • Za manje kuhinje bolje je izabrati sudoper s jednim okruglim ili četvrtastim koritom.
  • Umjesto viseće nape predlažemo izvlačnu napu skrivenu u gornji element.
  • Umjesto klasičnih zavjesa, predlažemo lagane metalne ili plastične grilje, ili rolo jednostavne zastore.
Komentari