Namještaj za male stanove: odaberite (multi)funkcionalne komade

Mali stanovi imaju šarma i nerijetko su ljepši od onih velikih i skupih, no to nije zbog skučene kvadrature koja stvara intimu, nego ponajprije zbog dobro iskorištenog prostora i odabira pravih komada namještaja, kolorita, materijala, oblika….

 

 

ŠTO VIŠE NAMJENA, TO BOLJE

Osnovno obilježje namještaja u stanovima manje kvadrature trebalo bi svakako biti njegova multifunkcionalnost. Uobičajeni višenamjenski tipovi namještaja obično su sofe i fotelje na rasklapanje ili s ugrađenim spremnicima za pohranu stvari, stolići na rasklapanje s otkrivenim policama ili sakrivenim spremištima ispod gornje plohe, klupice u spavaćoj sobi koje služe i kao spremišta za posteljinu i deke, sofe koje jednim klikom postaju kreveti na kat, i druga slična zanimljiva rješenja.

 

Foto: TheyDesign.net/Ikea

 

Foto: TheyDesign.net

 

IZVLAČNI NAMJEŠTAJ I KREVETI NA KAT

Druga je kategorija namještaja ona koja se po potrebi izvlači iz ormara ili zida (primjerice, krevet), ili stolovi bez nožica, koji se pričvrste na zid kad se ne koriste. U malenim spavaćim ili dječjim sobama posebno se preporučuju kreveti na kat čiji se donji prostor obično koristi kao radni ili kao ormar.

 

Foto: Darko Mihalić

 

SKLOPIVI KOMADI

Laganiji namještaj, posebno onaj za sjedenje, više stolića različitih visina i dimenzija, koji se mogu sakriti jedan ispod drugoga kad se ne koriste, stolice na rasklapanje ili klupice-sjedalice koje se mogu pričvrstiti na zid kada se ne koriste, kutne garniture koje štede prostor, kreveti s ugrađenim izvlačnim policama, ormari od poda do stropa u kojima je iskorišten svaki centimetar – sve su to uobičajeni, već provjereni savjeti za male prostore s kojima zasigurno nećete pogriješiti.

 

Foto: TheyDesign.net

MATERIJAL JE BITAN

Isto vrijedi i za upotrebu prozirnog namještaja, primjerice staklenih stolova ili stolica od sintetičkih materijala, koje će svojom ‘nevidljivošću svaku prostoriju učiniti prozračnijom i svjetlijom, ili pak namještaj s jednostavnim nožicama koje ne vire izvan glavnoga tijela konstrukcije. Isto tako, umjesto jednoga većega stolića za kavu može se koristiti više taburea. koji će po potrebi imati i svoju prvotnu funkciju sjedećeg namještaja. Ipak, pri odabiru ovog rješenja savjetujemo vam da vodite računa o tomu da su presvlake taburea od materijala lakih za održavanje.

Foto: Estúdio Ela Arquitetura’s/Gui Morelli

 

SAVJETI PLUS:

  • Svakako imajte u vidu da u malim prostorima možete imati različite komade namještaja, samo pripazite da ipak postoji i neka poveznica među njima – stil, boja, tekstura, vrsta materijala od kojeg je napravljen…
  • Također, vodite računa da ostavite dovoljno slobodnog mjesta za tzv. komunikacijske, odnosno prohodne zone. Dobar raspored komunikacijskih zona, osim svoje primarne svrhe, čini stan i vizualno većim, pa se smanjuje dojam skučenosti.
Foto: iCloud Pen Studio

 

Foto: iCloud Pen Studio

 

 

Komentari