MURAL ILI TAPETA: jedan zid koji će stvoriti grandioznu prostoriju

Jedan od najbržih načina za promjenu u interijeru je bojenje ili ukrašavanje zidova. Bojenje je uvijek dobrodošlo, ali ako želite biti hrabriji, zidna tapeta ili mural sjajno su rješenje.

 

 


Bez obzira na to za što se odlučite, prvi i najbitniji korak je priprema zidova. Zidovi na koje ide tapeta ili mural moraju biti bez uljnih boja i premaza, a podloga mora biti čista, ravna i glatka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by T a n y a B o n y a (@tanya_bonya)

Mural je slika naslikana direktno na zidu, plafonu ili bilo kojoj drugoj zidanoj površini. Nastali su u vremenu protesta kao slobodni i kreativni izraz, a s vremenom su poprimili socijalni, ali i estetski značaj.

Danas se murali slikaju različitim tehnikama i uljanim ili vodenim bojama. Iako je uvriježeno mišljenje da su murali rezervirani za velike prostore i kuće, oni svoje mjesto mogu pronaći i u najmanjem prostoru.

Raspon motiva je beskonačan, mogu biti jednostavni, apstraktni ili realistični, ovisno o interijeru, stilu i željama.

Vrlo slično kao i mural, tapeta može krasiti cijeli ili dio zida i interijeru dati orginalan i moderan karakter. Za razliku od murala, u kojem možete definirati što želite, ali do zadnjeg trenutka čekati kako će on u konačnici izgledati, kod tapete je, naročito ako kupujte onu gotovu finalan izgled jasan od početka.

Ako pak želite sami definirati izgled vaše tapete i to je moguće jer danas većina studija koja se time bave mogu isprintati što god poželite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wall&decò (@wallanddeco)

Uz sami uzorak tapete ili murala najbitnije se voditi paletom boja koja dominira interijerom. Osim toga, vrlo je važan stil u kojem želite ići, odnosno stil koji želite postići odabirom tapete ili murala.

Kod odluke na koji zid ili zidove staviti tapetu, odnosno mural nužno je definirati koji zid je najotvoreniji. Birajte zidove koji nemaju namještaja ili ga imaju minimalno.

Komentari