Male preinake za veliku promjenu: preuredite dom bez puno ulaganja

Donosimo nekoliko jednostavnih ideja kako možete osvježiti izgled doma, i to uz minimalne troškove.

 

BOJE, BOJE, BOJE

Najbolji omjer uloženog truda i rezultata zasigurno daju boje. Ne samo da mijenjaju izgled prostorije, već i utječu i na to kako se osjećamo. Bojiti možete sve, od zidova, stolaca i komoda do pločica i betona. Ako se zasitite ili čak pogriješite, uvijek sve možete ponovno prebojiti, a vidljiva je promjena zajamčena.

 

Foto: Darko Mihalić

ČUDESNA MOĆ SITNICA

Ne kaže se uzalud da detalji čine stil. Želite li promijeniti izgled spavaće sobe ili dnevnog boravka, detalji mogu biti vaš najbolji saveznik. Svega dva-tri pomno odabrana detalja mogu odrediti stil i potpuno promijeniti prostor. Zato, idući put nemojte odmahnuti rukom i kupiti novi namještaj, već dajte prvo priliku ovim malim, ali važnim elementima u prostoru.

 

Pinterest

 

NAMJEŠTAJ NA NOVIM POZICIJAMA

Ako želite proći bez ijedne potrošene kune, napravite novi razmještaj. To se može učiniti u gotovo svakoj prostoriji, neovisno o veličini. Zamijenite mjesto trosjedu i fotelji, okrenite krevet na drugu stranu, preselite dekoracije iz spavaće sobe u dnevni boravak ili nešto treće – često je samo to dovoljno za promjenu.

 

Foto: Adorable-home

 

POIGRAJTE SE RASVJETOM

Za kraj, imajte na umu da prostorija mora biti dobro osvijetljena, a ne mračna i tmurna. Prilikom odabira osnovne rasvjete vodite računa o kvadraturi prostora kao i namjeni prostorije. Tako je u kuhinji primjerice, dobro, pored stropne rasvjete, uvesti i dodatnu funkcionalnu: ispod kuhinjskih elemenata, nape, te na slobodni dio zida. Spavaća soba i dnevna trebaju i ambijentalnu rasvjetu, koja će usto imati i praktičnu svrhu: lampe koje možete staviti na pod, stolić, noćni ormarić ili, ako, nemate dovoljno mjesta u prostoriji, na zid. Zidne lampe su dobar stilski akcent na zidu.

Foto: Interior Design Ideas

TOČKA NA I – CVIJEĆE

Poslužite se i jednom provjerenim dekoraterskim trikom – cvijećem. Ono podiže svaku prostoriju, čini je ugodnijom za boravak i vedrijom. Trik je to kojim se često služe dekorateri prilikom dekoriranja za snimanje ili fotografiranje interijera, pa zašto ga ne biste isprobali i vi. Prednost svakako dajte pravim biljkama, no bilo ono pravo ili umjetno, djelovat će efektno i prostoru dati točku na i.

Foto: Ddecordemon blog
Komentari