Originalno i trendi: stvaranje spavaonice u malom stanu dodavanjem ‘bloka’

Imati zasebni prostor za spavanje, koji nudi barem malo privatnosti od ostatka prostora u garsonjerama i jednosobnim stanovima, san je svakog vlasnika. Pogledajte kako taj problem rješavaju novi dizajnerski trendovi

 

I kada vam se čini da su iskorištene sve mogućnosti za stvaranje dodatne prostorije u malim stanovima, dizajneri i arhitekti iznađu novi način kako rješiti taj problem. Najnoviji trend je umetanje novog volumena, tzv. bloka koji se smješta u centralnu (a često i jedinu) prostoriju stana. Glavna ideja ovakvih prostora jest stvoriti zasebno mjesto u stanu koje nudi privatnost, a većina ga ipak koristi kao mjesto za spavanje. Nerijetko se kombinira sa garderobnim ormarima, radnim prostorom, kupaonicom… ovisno o potrebama vlasnika i tlocrtnom rasporedu. Visoki stropovi u starinskim stanovima i onima nastalima od skladišnog prostora nude mogućnost kreiranja dviju razina i stvaranja galerije na koju se smješta krevet.

 

Foto: Batiik Studio

 

Francuski dizajnerski studio Batiik stvorio je u uglu maloga stana dodatnu jedinicu u koju je osim kreveta, skrivenog u njegovu unutrašnjost, smjestio i prostor za odjeću. Kako bi se dobilo više mjesta za skladištenje, krevet je odignut od poda, a ispod njega nalaze se dodatni ormari i ladice. Unutrašnjost jedinice napravljena od od svjetlog drveta te je dodana rasvjeta kako prostor ne bi bio odviše mračan.

 

 

Foto: interiorzine.com

Dizajnerski studio New Affiliates iskoristio je visoke stropove u malom stanu u Brookynu kako bi dobio dvije razine – gornju za spavanje, a donju za radni prostor. Novi objekt unutar prostora, kao i kuhinju, koja je odmah do njega obložio je šperpločom kako stan ne bi bio zagušen novonastalim sadržajima. Zbog istog razloga je birana bijela mrežasta metalna ograda u spavaćem dijelu. Cijevi su obojane u bijelo ili ostavljene u prirodnom obliku te su dale prostoru industrijski štih.

 

 

Foto: interiorzine.com

Ovaj će koncept samostalne crvene kutije koja se može pomicati u prostoru zahvaljujući kotačima naročito svidjeti ljubiteljima originalnih interijera. I onim mlađima, svakako. Ovako se rješio problem privatnosti u jednosobnom stanu u kojem živi mladi par. Mobilnost pruža mogućnost da spavaću sobu pomaknete ovisno o trenutnim potrebama u prostoru.

 

Foto: Vao.arq.br

 

‘3u1’, tako bi se mogao nazvati koncept dodanog bloga u malom stanu u Sao Paolu. Arthitekti studija Vao u nadograđeni su objekt smjestili krevet koji se nalazi na galeriji i do njega se dolazi ugrađenim ljestvama, dok su u  ‘prizemlju’ kreirali kupaonicu s jedne te ormare s druge strane.  Vanjski zid iskorišten je kao polica za tv i knjige.

 

 

Foto: interiorzine.com

Mali, no udoban i ugodan prostor stvoren je kreiranjem volumena od svijetlog drveta koji je omogućio više sadržaja , među ostalim i dvij zone za sjedenje te zasebnu privatnu zonu u vidu mini spavaće sobe. Uvučena u unutrašnjost bloka,  spavaonica nudi potrebnu intimu, a preko puta nje smjestila se mini zona za sjedenje i odmaranje. Dodatno atraktivnim ovaj dio stana čini visina i stepenice koje vode do njega.

 

 

Foto: interiorzine.com

Ovaj moderni i preslatki loft u Camdenu u Londonu kreirao je studi Craft Design kojemu je cilj bio osigurati prije svega funkcionalan sadržaj, no usto inovativan i fleksibilan prema zahtjevima modernog života. Dinamični detalji oko dodanog objekta tj. kocke oživljavaju atmosferu u stanu te ga dijele na dva dijela – s jedne strane nalaze se kuhinja s blagovanjem, a s druge dnevni boravak. Unutrašnjost kocke je garderobni prostor, a njezina gornja ploha dio za spavanje i mini galerija s knjigama.

 

Izvor: Interiorzine.com

Komentari