Bez mane! Predivni unutarnji parkovi koji kao da nisu s ovoga svijeta

Parkovi, vrtovi i zelenilo nezaobilazan su dio svakog grada. Gradu i njegovim stanovnicima pomažu u gradnji kvalitetnog kulturnog, društvenog i zdravstvenog života. Savršena mjesta za provesti ono malo slobodnog vremena što ga imamo. Doista rastužuje činjenica da ih pod teretom izgradnje stambenih i poslovnih zgrada ima sve manje čime se bitno smanjuje kvaliteta života za stanovnike danas i budućih generacija koje tek dolaze.

 


Neki gradovi doskočili su problemu kreirajući zatvorene parkove u kojima se kontrolira klima pa njihovi posjetitelji u zelenim ljepotama mogu uživati cijelu godinu. U nastavku donosimo neke od fantastičnih rješenja diljem svijeta.

FOTO: idverde.co.uk

 


FORD FOUNDATION ATRIUM – NEW YORK

U unutrašnjosti atrija nalazi se oko 40 vrsta drveća, grmlja i vinove loze. Specifičnost zgrade je i fontana koja omogućuje posjetiteljima da „čuju“ vrt oko sebe, a omogućuje osobama oštećena vida poseban doživljaj prostora. Zgrada zaklade i atrij dovršeni su 1967. Kako je zgrada većim dijelom ostakljena, tako je stvoren okoliš idealan za razvoj suptropskog vrta. Glavno stubište povezano je s vrtnim terasama na tri razine. One se spuštaju do središnjeg dijela odnosno do četvrtastog bazena. Sredinom 1990-ih zgrada je proglašena znamenitošću grada New Yorka.

FOTO: Charles A Birnbaum/ tclf.org

 

FOTO: Charles A Birnbaum/ tclf.org

 

 

FOTO: Charles A Birnbaum/ tclf.org
FOTO: Charles A Birnbaum/ tclf.org

YUME-NO-SHIMA TROPICAL GREENHOUSE DOME – TOKIO

Zgrada smještena u istoimenom rekreacijskom parku (prijevod imena glasi Otok snova), dizajnirana je kao tri međusobno povezane staklene kupole u kojoj je dom pronašlo oko tisuću vrsta drveća i biljaka i s pravom se može nazvati tropska džungla.

Zelenilo okružuju vodeni putevi i kanali kako bi bilo još više povezano s okolinom. Kupole visoke trideset metara skrivaju drveće banana, biljke mesožderke, palme i tropske lopoče. Treća kupola je posebno zanimljiva jer je fokusirana na biljni svijet otočja Ogasawara koje je stavljeno pod zaštitu UNESCO-a.

 

Foto: Haarkon

Foto: Haarkon

FOTO: Matthew Bystedt/ japan.apike.ca

FOTO: Matthew Bystedt/ japan.apike.ca

Foto: Haarkon

GARDENS BY THE BAY – SINGAPUR

Vrt smješten u središtu Singapura doista je jedinstven! Riječ je o najvećem arhitektonskom pejzažnom projektu na svijetu koji se prostire na sto hektara. Izgradnja vrtova trajala je četiri godine, a godišnje ih posjeti između šest i devet milijuna posjetitelja. D

už zaljeva su izgrađena dva staklenika od kojih je jedan – Flower Dome ušao u svjetski knjigu rekorda kao najveći na svijetu.

Drugi je poznat pod nazivom The Cloud Forest, poznat po vodopadu i tzv. Planini oblaka. Riječ je o konstrukciji visine 42 metra do čijeg vrha posjetitelji mogu doći liftom.

FOTO: visitsingapore.com

FOTO: visitsingapore.com

FOTO: stylishlyme.com
FOTO: visitsingapore.com
FOTO: visitsingapore.com

SKY GARDEN – LONDON

Vidikovac, smješten na vrhu nebodera, proteže se na tri etaže i posjetiteljima nudi pogled na London od 360 stupnjeva. Osim restorana, gosti najvišeg javnog parka u Londonu mogu uživati u otvorenoj terasi i vidikovcu i prekrasnom zalasku sunca nad gradom.

Sky Garden je dizajnirala nagrađivana tvrtka za krajobraznu arhitekturu Gillespies. Dizajneri su se odlučili za niz južnoafričkih i mediteranskih vrsta, poput lavande, otpornih na sušu. Također, dio odabranih biljaka mjesto je dobilo i zato što cvjetaju cijele godine –poput ljiljana i rajske ptice.

 

FOTO: skygarden.london

 

FOTO: skygarden.london

 

 

FOTO: skygarden.london
Komentari