RAJ OD 18 KVADRATA: mladi par izgradio je za 10 tisuća dolara samoodrživu kućicu

Španjolski par Eugenia Diaz i Pepe Romero dizajnirali su i izgradili malu modernu kolibu na solarnu energiju i dodatni radni prostor na imanju koje su kupili u ruralnom dijelu Portugala. Dokumentirali su iskustvo i podijelili ga na svom YouTube kanalu kako bi inspirirali druge da učine isto.

 


Nakon života od nekoliko godina u Los Angelesu gdje su stvorili biznis izrade kožne galanterije osnovavši tvrtku CUERO&MØR, Eugenia Diaz i Pepe Romer odlučili su da je vrijeme da se vrate u Europu.

To su i učinili 2019., pretvorivši svoj kombi u kamper kako bi se slobodno kretali kamo požele, ali znali su da će se s vremenom htjeti skrasiti. Sljedeći korak na njihovom putu bilo je projektiranje i izgradnja malene kuće na vlastitom zemljištu. Nakon tri mjeseca potrage, smjestili su se na parcelu nešto veću od hektara u portugalskoj regiji Alentejo i bacili se na posao.

Foto: Eugenia Diaz i Pepe Romero

Želja im je bila da novi dom bude jednostavan i građen na načelu samoodrživosti. Sagradili su za dvije godine ovu mini kuću od 18 četvornih metara i na nju potrošili oko 10.000 €. Kuća je energetski samoodrživa zahvaljujući sustavu solarnih panela.

Uz pomoć svojih susjeda, uspjeli su je izgraditi u roku od otprilike četiri mjeseca. Uz nju su sagradili i radionicu od 15-ak četvornih metara, kako bi nastavili svoju profesionalnu djelatnost jer proizvode kožnu galanteriju koja se prodaje diljem svijeta. Tamo ostvaruju sve svoje kreativne projekte, pa tako i keramiku.

Foto: Eugenia Diaz i Pepe Romero

Njihov idući plan je na zemljištu izgraditi kokošinjac i još jednu kuću te proširiti povrtnjak kako bi postali posve samoodrživi i po pitanju hrane.

U kućici u kojoj žive za sada imaju sve potrebno, a kako je riječ o sunčanoj regiji te imaju veliko dvorište s vrtom, dobar dio dana provode na otvorenom, tako da nemaju osjećaj skučenosti.

Foto: Eugenia Diaz i Pepe Romero

Svaki centimetar njihove kolibe je iskorišten i ima svoju svrhu: ormarići od poda do stropa čuvaju kućanske predmete i odjeću; stol za doručak izvlači se iz zida; prostor za kuhanje ima i pravi veliki štednjak; a u ‘potkrovlju’ iznad kuhinje smješten je veliki krevet.

Kako bi unijeli svjetlost, koristili su polikarbonatne ploče za izradu velikih ulaznih vrata i obloge u potkrovlju koje uokviruju prozor.

 

Komentari