BOLJI I UGODNIJI ŽIVOT: biofilni dizajn postaje veliki trend u interijerima. Saznajte sve o njemu!

Prisutnost prirode u interijeru sve je poželjnija jer usljed brojnih obaveza koje se uglavnom odvijaju u zatvorenom prostoru nedostaje boravka na svježem zraku, zelenila, drveća…

 


Vrijeme je da se upoznate s biofilnim dizajnom koji će vam pomoći da se lakše nosite sa svim izazovima današnjice i napokon povežete više s prirodom, koja nam svima nedostaje jer bi trebala biti dio svakoga života.

Dizajniranje u duhu biofilnog dizajna postao je trend uređenja interijera. Biofilija, naša urođena sklonost okretanju prirodi, danas se manifestira čežnjom za prirodom i potragom za rješenjima koja će nas još više približiti prirodi. Prema najnovijem istraživanju „SPUŠTENI POGLEDI 2021.” kojeg je proveo VELUX u Hrvatskoj i srednjoeuropskim zemaljama, većina nas osjeća nedostatak dodira s prirodom te gotovo jednoglasno priznajemo koliko nam je važna.

Svaki četvrti ispitanik studije priznaje da na dan provede manje od sat vremena izvan zatvorenih prostora, a polovica svih ispitanika ne dulje od dva sata. Čak ni neradnim danima ne boravimo na svježem zraku. 73% ispitanika iz Hrvatske priznaje da provodi previše vremena uz svoja računala, mobitele i televizore.

Foto: Velux

ŽELJA ZA RAVNOTEŽOM

Gotovo 3/4 ispitanika, bez obzira na to u kojoj državi se nalazi, priznaje da je izgubilo kontakt s prirodom što uvelike utječe na naše živote. Iako nas način života tjera da se odmaknemo od prirode, očigledno je da je cijenimo i čeznemo za njom. Pogotovo kad je riječ o dizajnu i arhitekturi.

Biofilni dizajn jedna je od glavnih tema, o kojoj se naširoko raspravljalo tijekom ovogodišnjeg „Salone del Mobile” u Milanu. Govorilo se o „dizajniranju budućnosti”, koje će donijeti više povezanosti s prirodom i koje je usmjereno na stvaranje održivijeg načina života.

Biofilni dizajn učinkovit je način održavanja ravnoteže u životu osoba koje spuštaju pogled, tj. ljudi koji su stalno okrenuti prema zaslonima i zure u multimedije. Unošenje prirodnih elemenata u interijer pokušaj je ponovnog povezivanja s prirodom, bez koje se jednostavno loše osjećamo. Zahvaljujući tomu možemo uživati u blagodatima prirode za naše zdravlje i opću dobrobit.

Foto: Velux

DOM USMJEREN NA PRIRODU

Nažalost, prema izvješću tvrtke VELUX„SPUŠTENI POGLEDI 2021.”, više od polovice ispitanika ne gleda redovito u nebo i ne promatra ptice, oblake i sunce. Trebamo omogućiti da nam prozor daruje široke vidike i pogled u daljinu. To će nas prije svega dovesti u doticaj s prirodom. Zaključci izvješća tvrtke VELUX podudaraju se s istraživanjima diljem kontinenta.

Oliver Heath, jedan od najpoznatijih arhitekata koji promiču biofilni dizajn potiče sudjelovanje u lokalnim projektima promatranja prirode. Rezultati pokazuju da se zbog kontakta s prirodom sudionici projekta osjećaju mnogo sretnije.

Foto: Velux

 


DNEVNA DOZA SVJETLOSTI I POGLED PREMA VAN

Amos Goldreich, dobitnik Međunarodne nagrade za arhitekturu 2019. godine, vjeruje da su za biofilni dizajn presudna četiri ključna elementa. Prvi je vizualno povezivanje, projektiranje na takav način da vrt bude vidljiv iz cijeloga unutarnjeg prostora. Drugi je uvođenje prirode u prostor, posebno prirodnim svjetlom. Zato Goldreich otvara prostore koliko god može, rabeći vertikalne i krovne prozore. Treći element nije vizualni, nego se tiče mirisa i zvukova.

Danas gotovo isključivo živimo u zatvorenim prostorima. Stoga je vrlo važno voditi brigu o kvaliteti zraka u interijerima, uključujući i njegovu pravilnu cirkulaciju. Važno je provjetravati prostorije, često otvarati prozore i imati sustave koji osiguravaju trajno visoku kvalitetu zraka u kući. Dovoljna količina kisika u prostoriji povoljno utječe na naše kognitivne funkcije i opće zdravlje.

 

FOTO: VELUX

U interijerima koji su ispunjeni dnevnim svjetlom naša produktivnost raste za čak 15 %. Mogućnost promatranja vidika i gledanja u daljinu također smanjuje rizik od kratkovidnosti. Energetski učinkovite staklene površine u interijerima propuštaju puno svjetla i svježeg zraka, koji smanjuju stres snižavanjem krvnog tlaka i smanjenjem broja otkucaja srca.

Uporaba drvenih prozora u kući savršeno se uklapa u ekostil, pogotovo ako su, poput VELUX krovnih prozora, izrađeni od certificirane drvne građe, čime se štite biološka raznolikost i staništa divljači te osigurava dostupnost građe u količinama koje ne premašuju njezine reproduktivne mogućnosti. Održiva sječa zajamčena je pošumljavanjem i sadnjom drveća.

Foto: Velux

Odgovoran dizajn znači zaštitu okoliša

Zanimanje za odnos grada i prirode dovelo je do stvaranja prvog prototipa stambene zgrade koju je osmislio arhitektonski studio Stefano Boeri Architetti. Milanska Okomita šuma sastoji se od više od 700 stabala i 20.000 biljaka te čini model urbanog pošumljavanja u kojem je vegetacija temeljni element arhitekture.

Odgovornost za održivi dizajn također je na proizvođačima građevinskih i završnih materijala. Robna marka VELUX jedna je od onih koji proizvode krovne prozore smanjujući svoj i ugljični otisak svojih proizvoda. Koristi se prirodnim sirovinama koje se mogu reciklirati, a u procesu proizvodnje štedi resurse, energiju i smanjuje otpad.

Foto: Velux

Više informacija pročitajte na: https://www.velux.hr/o-nama/spusteni-pogledi

Komentari