OD AFRIKE DO AMERIKE: prošećite najljepšim ulicama na svijetu. Odabrali smo ih 10 za vas!

Svijet je prepun lijepih i impresivnih mjesta čija nas priroda, arhitektura, atmosfera… ostavlja bez daha. Ovaj puta odlučili smo vam pokazati neke od najpoznatijih ulica na svijetu, koje su postale simbol svojih gradova, pa i država…

 

 

Mjesta i gradovi, pa tako i njihove ulice ne moraju imati slavnu prošlost, nuditi lekciju iz povijesti ili biti savršeni arhitektonski niti na bilo koji drugi način da bi pobudili interes okoline i postali poznati. I da bi ih turisti posjećivali, a putopisci i novinari pisali o njima. Nekada prevagnu fasade, nekada arhitektura ili oblik same ulice, a nekada tek sadržaj, šušur i sva događanja koja se odvijaju u njoj ili cijelom kvartu… Neke od njih posebne su nekoliko dana u godini, a o njima ćete saznati u nastavku, u kojem vam nudimo deset najljepših ulica svijeta.

Teško je bilo odabrati njih samo deset jer je konkurencija doista velika, pa smo teška srca izostavili vijugavu Lombard Street u San Franciscu, živopisnu Rua do Bom Jesus u Recifeu u Brazilu, slavnu Champs-Élysées u Parizu  ili pak romantičnu Ketsugako ulicu u Kyotu, u Japanu.

No, vjerujemo da će vam se naš izbor ulica i mjesta svidjeti i da ćete uživati u virtualnoj šetnji zajedno s nama!


 

1. Setenil de las Bodegas, Španjolska

Smještena u južnoj Španjolskoj, u pokrajini Cadiz, neposredno između Seville i Malage, Setenil de las Bodegas je mali grad s oko 3000 ljudi. Izbijeljene kuće su prelijepe, ali to nije ono što ovaj grad čini tako posebnim nego neke od ulica čije su zgrade ugrađene u, oko i iznad stjenovitih litica koje okružuju regiju. Rezultat je nesvakidašnji – prekrasne prirodne stijene koje su se nadvile nad nekim ulicama, pružajući hladovinu i zadivljujući pogled, a jedna od najatraktivnijih je ova na fotografiji ispod.

Foto: Travia.com

2. Rue Bin Souaki, Chefchaouen, Maroko

Ulice Chefchaouena, malog grada na sjeverozapadu Maroka, poznate su po različitim nijansama plave boje. Priča o nastanku Chefchaouena je vrlo zanimljiva – utemeljen je 1471. godine od strane Španjolaca koji su se tu sklonili kako izbjeglice. Tijekom stoljeća mnogi su se Židovi doselili u Chefchaouen, donoseći sa sobom drevno vjerovanje da će korištenje plave boje podsjećati ljude na Božju snagu. Za najživopisnije iskustvo posjetitelji bi trebali svakako prošetati ulicama Rue Al Hassan Onsar i Rue Outiwi te Rue Bin Souaki.

Foto: Dorian Erickson / Unsplash

 

Za one koji nisu informirani, prolazak ulicom u okrugu Dumbo u Brooklynu, u New Yorku, pogled na Manhattan Bridge mogao bi doista biti sjajno iznenađenje. Na raskrižju ulica Washington i Watter mnogi se zadržavaju kako bi mogli uživati u veličanstvenoj ljepoti najdužeg mosta koji povezuje Manhattan i Brooklyn, a čija duljina iznosti 2098 kn. Naravno, pogled čine još dramatičnijim simetrične građevine s obje strane ulice Washington, nudeći  jedan od najboljih fotografskih kadrova u četvrti.

Foto: Ruddy.media / Unsplash

Smješten u Francuskoj, blizu granice s Njemačkom, Colmar je jedan od najšarmantnijih gradova u Europi. Ipak, zasigurno najslikovitiji dio Colmara može se naći lutajući ulicama starog grada, gdje se isprepliće utjecaj njemačke i francuske arhitekture i graditeljstva. Zbog uske rijeke Vogezi koja protječe gradom neki Colmar zovu i malom Venecijom. Naročito su interesantne uličice kojima protječe rijeka poput Rue Turene (dolje na fotografiji), te Rue des Marchands i Rue Merciere.

Foto: Pierre Blache / Pexels

5. Rue de l’Abreuvoir/Rue des Saules, Pariz

Nekoliko je ulica u Parizu, kao i čitavih kvartova koji bi mogli ući u konkurenciju najljepših na svijetu. Mi smo se odlučili za kultni umjetnički kvart Montmartre, koji je kroz svoju povijest bio dom nekih od najvećih svjetskih imena u umjetnosti.  Slikari Pierre-Auguste Renoir, Pablo Picasso i Amedeo Modigliani bili su među mnogim poznatim stanovnicima ovog nekadašnjeg boemskog kvarta. I dan danas ovo je jedna od najzanimljivijih četvrti Pariza. Rutu koju svakako treba posjetiti su ulice Rue de l’Abreuvoir i Rue des Saules, koje se sastaju na prekrasnom ružičstom raskrižju (fotografija dolje).

Foto: Flickr

Godine 2011. u portugalskom gradu Águeda pokrenut je Umbrella Sky Project u sklopu godišnjeg Ágitagueda Art Festivala. Svake godine kada temperature znatno porastu i postane stvarno vruće, brojne uske uličice mjesta Águeda budu natkrivene šarenim kišobranima koji stvaraju sjenu i čine šetnju gradom mnogo ugodnijom.

Foto: Adama Rifkin / Flickr

Svatko tko je bio u Južnoafričkoj Republici, preporučit će vam da, ako planirate i vi putovanje tamo, svakako razmislite o nekom vremenu krajem rujna do studenog. Razlog – u to vrijeme procvjetaju zapanjujuće lijepa stabla jacarande, koja su inače podrijetlom iz Brazila. Prvo drvo zasađeno je u Južnoj Africi krajem 19. stoljeća. S ljubičastim granama koje se nasvijaju nad ulice i tvore cvjetni tunel, svaka vožnja ili šetnja ulicama grada Pretorije (gdje, uz Johannesburg, drveće kao da raste na svakom uglu) bit će jedinstveno, nezaboravno iskustvo.  Pretoriju zbog ovih prekrasnih stabala često nazivaju i Jacaranda Cityjem.

Foto: Flickr

8. Elevador da Bica, Lisabon

Teško da ćete posjetiti glavni grad Portugala, Lisabon, a da nećete posjetiti ulicu Elevador da Bica. Uska, strma i blago vijugava ulica je jedna od najvećih atrakcija u Lisabonu, iako ovaj grad doista ima puno sjajnih mjesta koja treba vidjeti. Ovu dinamičnu i živopisnu ulicu svakako je zanimljivo razgledati šetnjom, ali i vožnjom starim tramvajem. Na vrhu strmog uspona sve će dočekati veličanstven pogled niz ulicu pa sve do rijeke Tagus.

Foto: Red Mirror / Unsplash

 


Četvrt La Boca u Buenos Airesu u Argentini svakako je posebna. Ulica Caminito, koja funkcionira kao muzej na otvorenom, prepuna je zgrada oslikanih žarkim bojama koje je 1950-ih ukrasio argentinski umjetnik Benito Quinquela Martín kako bi oživio oronulu četvrt. Umjetnik je inspiraciju pronašao u starim limenim kućama koje su u 19. stoljeću gradili imigranti i koje su bile obojene u različitim pastelnim i jarkim bojama.

 

Foto: Ttnotes.com

Bregagh Road u mjestu Ballymoney u Sjevernoj Irskoj ulica je prepuna velikih stabala breza. Drvoredi su uz cestu postavljeni u 18. stoljeću te stvaraju dramatičan prizor koji je iskorišten pri snimanju hit serije “Igre prijestolja” upravo zbog svoje upečatljivost.

Foto: Flickr
Komentari