Božićne ideje by Mirjana Mikulec: crvena i crna na snježnoj podlozi

I najveći minimalisti ne mogu odoljeti blagdanskom dekoru koji uvijek uključuje barem malo sjaja, raskoši, šljokica i pretjerivanja u detaljima. Vjerujemo da će prijedlozi dizajnerice Mirjane Mikulec biti korisni za sve stilske opcije – ‘od manje je više’ pa sve do ‘više je više’.

 


Atmosfera blagdana već je zaživjela oko nas – na ulicama, u kafićima i restoranima… a sada na red dolaze i naši domovi. Vrijeme je da krenete s ukrašavanjem svoga životnog prostora, pretvarajući ga u pravu blagdansku bajku. A ako vam je ponestalo ideja za ovogodišnje blagdansko izdanje vašeg doma, dizajnerica Mirjana Mikulec s pobrinula za to.

U suradnji s Lesninom poznata dizajnerica interijera donosi ideje za uređenje blagovaonice i dnevnog boravka koje ćete moći primijeniti i na druge prostorije u svome domu.

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

PRETJERIVANJE JE DOPUŠTENO, ČAK I MINIMALISTIMA

Nekima, naročito pobornicima minimalizma i jednostavnosti, blagdansko dekoriranje izgleda pomalo pretjerano, no to je u ovo doba godine dopušteno i ne smatra se pogreškom.

“Iako uvijek savjetujem kako ne treba pretjerivati u detaljima kao ni kombinaciji previše stilova, boja i uzoraka, kada su blagdani u pitanju, može se ipak napraviti iznimka. Blagdani su doista vrijeme kada si možete dati oduška u količini boja, tekstura, uzoraka, sjaja, šljokica kao i broju dekoracija, što je sjajna vijest za one koji vole ukrasiti svaki kutak doma dekoracijama “, ističe dizajnerica.

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

STOL OBILJA I DOBROG RASPOLOŽENJA: SPOJ STAROG I NOVOG

Pojam pretjerivanja za mnoge se prije svega odnosi na blagdanski stol. Bogata božićna i novogodišnja trpeza jednostavno je ‘must have’. Ona u pravilu obiluje ne samo slanim i slatkim jelima te pićima, nego i pomno složenim stajlingom – od posuđa do dekoracija. To uvelike doprinosi osjećaju posebnosti i slavlja.

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

“Iznesite najbolje tanjure, zdjele, pribor za jelo, čaše, svijećnjake i sve začinite dekoracijama i ne zaboravite na cvijeće. Ja jednostavno nisam mogla odoljeti amarilisima koji su podigli prostor! U dekoriranju doma, pa tako i stola uvijek nastojim spojiti staro i novo – bitno je uvijek uključiti tradiciju, ali donijeti i moderan štih i nešto svoje. Važno je da stol odiše obiljem, ali i toplinom, nostalgijom te da poziva na druženje. Ne štedite na blagdanskoj trpezi, ali, naravno, pobrinite se za dobro raspoloženje”, savjetuje dizajnerica.

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

KAO U BETLEHEMU

Nastavljamo s pretjerivanjem, jer se ono itekako tiče i osvjetljenja. Što više lampica, svjetlećih girlandi – to je dom ljepši i topliji. Dodatna rasvjeta je nezaobilazan element svake blagdanske priče i možete je staviti gdje god želite, a ne samo na drvce.

Mirjana Mikulec ove je godine iskoristila policu iza sofe koja ima ugrađene LED trake. Tako su one postale dio blagdanskog dekora.

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

“Obožavam lampice i imam ih svuda oko sebe u domu za vrijeme blagdana. U kombinaciji s dekoracijama i zlatnim detaljima, ova je polica dekoracija sama po sebi. Ako nemate ugrađenu rasvjetu, postoje LED trake koje se mogu naknadno montirati i funkcioniraju na baterije. Isto tako, svjetleće girlande ili svjetleće dekoracije poput zvjezdica koje ćete staviti na policu, komodu, kamin ili blagdanski stol polučit će isti rezultat”, otkriva dizajnerica.

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

KONTRASTI ZA MODERAN LOOK

Mat površine zavladale su i blagdanskim dekorima. Trenutno su vrlo popularne mat površine od metala, a takav štih se može primijetiti i na kuglicama. Ove godine dizajnerica se odlučila za kombinaciju sjajnih i mat površina, što stvara vrlo zanimljiv kontrast.

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

“Razmislite o kombinaciji glatkih, mat tekstura s onim sjajnima i naglašene, reljefne površine jer to daje divan spoj starog i novoga. Drugi kontrast koji sam unijela u prostor je kombinacija moderne crne i tradicionalne crvene koje još više dolaze do izražaja na svijetloj podlozi. Primjerice, kuglice na bijelom drvcetu bit će itekako efektne”, objašnjava Mikulec.

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

ORIGINALAN ODABIR DRVCA

Blagdani su nezamislivi bez drvca, zar ne? Već nekoliko godina dizajnerica Mirjana Mikulec odabire one malo neobičnijeg, izduženog oblika, kombinirajući više njih odjednom. Ove godine je odlučila taj broj povećati!

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

“Godinama sam obožavala velika, raskošna drvca, a sada sam se priklonila malo modernijoj varijanti. Ovakva tanka drvca savršena su za manje prostore, a unose moderniji štih u dom. I nude mogućnost da ih imate nekoliko – možda napraviti pravu mini šumu od njih? Bit će to prava zimska čarolija!”, poručuje dizajnerica.

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

PLODOVI PRIRODE U ARANŽMANU

Što je blagdanski dekor bez adventskog vijenca s četiri svijeće ili nekog prigodnog aranžmana? Obično stoji na blagdanskom stolu ili klub stoliću u dnevnom boravku, no možete ga objesiti na vrata, prozor ili iznad blagovaonskog stola. Također, komode su dobro mjesto za aranžmane i vijence.

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

“Adventski vijenac obično svake godine nastojim ukrasiti na neki novi način. Ove godine sam skupila mirisne plodove prirode koji me podsjećaju na djetinjstvo, prirodu, novi život i njima dodala suho cvijeće i svijeće…  Doista su oplemenili prostor, a istovremeno su tako prirodni i jednostavni”, kaže za kraj dizajnerica.

InDizajn / Foto: Ivan Črepić

Pogledajte video prilog i dodatno se inspirirajte ovim blagdanskim stajlingom


PROMO

Komentari