SPOJ POVIJESNE I MODERNE ARHITEKTURE: kada se spoje nastaje čarolija

Dok povijesna arhitektura ima svoj šarm, moderna je nadahnjujuća, a ako se promišljeno spoje rezultati mogu biti zapanjujući. Dokaze za to pogledajte u nastavku

 

 

Arhitektura, stara i nova definira ulice i gradove kao i našu percepciju mjesta u kojima živimo ili ih posjećujemo. Stare, povijesne zgrade pričaju neke svoje priče  i iako to nije nešto što se događa često, povremeno smo svjedoci nevjerojatnih spojeva starih građevina kao što su crkve, muzeji, škole ili aerodromi s najnovijim arhitektonskim dostignućima. Iako to nije pravilo, postoje slučajevi kada arhitekti odluče (uglavnom zbog očuvanja povijesti) kako je umjesto da se gradi oko  povijesnih građevina, bolje  graditi na originalnim temeljima. Kad se ta dva svijeta starog i novog spoje, rezultat može biti fantastičan. Danas vam donosimo primjere nekih od najzanimljivijih spojeva povijesne i moderne gradnje.

 

Muzej vojne povijesti

Muzej vojne povijesti nalazi se u njemačkom gradu Dresden. Prvobitno izgrađen kao 1876. godine,  službeno je postao muzej 1897., a već 1897. njemačka vlada odlučila ga je zatvoriti. Nakon što ga je obnovio arhitekt Daniel Libeskind prostor se opet otvorio 2011. godine. Povijesnoj građevini tada je dodano moderno pročelje koje izvire iz inače tradicionalne neoklasicističke zgrade.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Simone (@simo.castellani)

 

Brooklynski muzej

Brooklynski muzej u New Yorku čuva drugu najveću umjetničku zbirku u New Yorku (Metropolitan Museum of Art drži prvo mjesto). Izvodna građevina dovršena je 1895. godine, zgradu Beaux-Arts dizajnirali su McKim, Mead i White. Stakleni ulaz koji danas pozdravlja posjetitelje dizajnirao je arhitektonski ured Ennead Architects. Stakleni paviljon od 15 000 četvornih metara pruža upečatljiv spoj tradicionalne pozadine i modernog pročelja muzeja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Brooklyn Museum (@brooklynmuseum)

 

Grad mode i dizajna

Pariški grad mode i dizajna (City of Fashion and Design) smješten je uz obalu rijeke Seine. Dizajnirala ga je lokalna tvrtka Jakob + MacFarlane, struktura je izgrađena unutar starih prodavaonica. Ono što je nekad bilo mjesto kojem je nedostajao vidljiv karakter, sada je odmah prepoznatljivo po suvremenoj, svijetlozelenoj strukturi izvana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Arthur (@arthur_nee_dhotel)

Lučka uprava

Lučka uprava  (Port Authority) u Belgiji dizajnirana je od strane jednog od najvećih arhitektonskih umova današnjice, Zahe Hadid. Fascinantna građevina dovršena 2016. godine smještena je na staru vatrogasnu postaju koja je morala biti očuvana. Dizajn otkriva kombinaciju starog i novog, prošlosti i budućnosti. Danas se u zgradu može smjestiti čak 500 zaposlenika luke, a osim toga, u zgradi se nalazi i soba za sastanke restoran, auditoriji itd.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Visit Belgium 🇧🇪 (@amazing_belgium)

 

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie (poznata i kao “Elphi” ili “Elbphi”) je koncertna dvorana i kulturni spomenik u Hamburgu, smještena u lučkom dijelu grada. Monumentalno zdanje visoko 110 metara građeno je devet godina, a nalazi  se iznad starog skladišta koje je sagrađeno 1963. godine.  Kada je otvorena 2017. godine, Elbphilharmonie su mnogi  smatrali najuzbudljivijim mjestom za održavanje koncerta na svijetu, a vrlo brzo je postala najprepoznatljivija građevina u gradu. Projektirao ju je arhitektonski ured Herzog & de Meuron, a cjelokupna izgradnja stajala je 866 milijuna eura.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Elbphilharmonie Hamburg (@elbphilharmonie)

 

St. Antony’s College

St. Antony’s College u Engleskoj jedno je od najstarijih sveučilišta u Velikoj Britaniji i još jedna fascinantna građevina s potpisom arhitektonskog studija Zahe Hadid. Konstrukcija od nehrđajućeg čelika povezuju dvije susjedne zgrade fakulteta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli St Antony’s College (@stantonyscollege)

 

Kraljevski muzej Ontario

Kraljevski muzej Ontario u Torontu predstavlja najveći kanadski prirodoslovni i muzej svjetske kulture. Prvobitno je sagrađen 1914. godine u neromantičnom stilu, a kasnije je obnovljena  inspirirana Art Deco stilom. 2007. Daniel Libeskind dizajnirao je dodatak izgrađen uglavnom od stakla, aluminija i čelika.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Royal Ontario Museum (@romtoronto)

 

Savez rumunjskih arhitekata

Savez rumunjskih arhitekata u rumunjskoj smješten je srcu glavnog grada Rumunjske, zgrada Unije rumunjskih arhitekata prvobitno je izgrađena krajem 19. stoljeća u francuskom renesansnom arhitektonskom stilu. Kad je dogovoreno da se zgrada obnavlja, arhitekti su morali graditi na vrhu originalne građevine, jer je to bila povijesna znamenitost. Krajnji rezultat pokazuje koliko se arhitektura tijekom stoljeća mijenjala, i u stilu i u preferiranim materijalima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @jhsoree

 

 

 

 

Komentari