Najuža kuća na svijetu: pogledajte kako izgleda iznutra!

Predstavljamo vam kuću koja je najuža na svijeta – njezina širina je manja od 1,5 metar! A unutra Narrow House odnosno Uska kuća ima sve potrebno za život, pa čak i policu s knjigama!

 


Austrijski umjetnik izazvao je veliki interes javnosti kada je venecijanskon Biennaleu, a kasnije i u zagrebačkoj Laubi predstavio svoj projekt Narrow House tj. Uske kuće. A ona je – doista uska. Odnosno, najuža na svijetu budući da je njezina širina samo 1,3 metra! Pritom su i druge dimenzije vrlo skromne: kuća je visoka 7 metara, a dugačka 16 metara.

Kuća je umjetnički objekt koji putuje svijetom: pored Venecije i Zagreba, bila je predstavljena na švedskim fjordovima te na ulicama Tel Aviva. I svaki put ova atrakcija izazove veliko oduševljenje javnosti!

FOTO: ERWIN WURM

Ovo je model njegove kuće iz djetinjstva, tipične za austrijsku poslijeratnu prigradsku arhitekturu i srednju klasu, samo se skulptura smanjila na 1,3 m širine  i okrenula se pod neobičnim kutom. “Pokazati svakodnevni život iz drugačije perspektive” poznati je umjetnikov moto koji neprestano provodi u praksi izazovnim i nekonvencionalnim skulpturalnim konceptima.

FOTO: ERWIN WURM

Rekonstruirajući ove tipične austrijske kuće umjetnik preispituje svoje iskustvo života u zatvorenoj sredini i njegove generacije u ograničenom i standardiziranom okruženju u kojem je većina nastojala ispuniti san o posjedovanju privatne kuće u predgrađu ili manjem mjestu.

No, nije samo vanjština dorađena do najmanjeg detalja. I unutrašnjost sadrži sve što je potrebno za život. Svaki detalj – od kreveta, sofe, komode pa do prozora stisnut je (kao spljošteni na fotografijama obrađenima u Photosopu!) je na isti način kao i eksterijer. Wurm je time želio pokazati na koji se način zatvoreno, malograđansko društvo kojim vlada niz normi odražava na život jedne obitelji, ali i i svakog člana ponaosob.

Zavirite i vi u njezinu unutrašnost!

Komentari