SURADNJA DVA OMILJENA BRENDA: IKEA i Marimekko stvorili su doista živopisnu kolekciju

IKEA i Marimekko, poznata finska dizajnerska tvrtka, ostvarili su zajedničku suradnju. Rezultat je razgirana i šarena nova kolekcija BASTUA koja je inspirirana prirodom, tradicijom, wellnessom i ritualima samonjege.

 


Marimekko, novo ime s kojim IKEA odnedavno surađuje, ljubiteljima dizajna itekako je poznato ime. Riječ je finskoj dizajnerskoj tvrtki koja postoji preko 70 godina i čiji proizvodi se odlikuju šarenilom, upečatljivim uzorcima i jakim bojama.

Pored proizvoda za dom (posteljina, ručnici, pregače, posuđe), Marimekko izrađuje i odjeću te modne dodatke (torbe, haljine…) a dio njih uključio je u novu kolekciju BASTUA koju je ostvario s robnom kućom IKEA.

Foto: IKEA

NOVA KOLEKCIJA BASTUA

Tako nova kolekcija, koju čini 26 proizvoda, sadrži manje komade namještaja (klupa, stolić). Tu je i posuđe poput bokala, poslužavnika, zdjelica i čaša, lampi i jastuka za sjedenje pa sve do tekstila – stolnjaka, ručnika, zavjesa, jastuka, torbi i kimona. Kolekcija ima i kanta za saunu, a u nastavku ćete saznati i kako je došlo do ovog proizvoda!

Ova suradnja je ustvari savršen spoj dva brenda koji inspiraciju crpe iz skandinavskog dizajna i općenito poimanja života. BASTUA kolekcija spojila je IKEA znanja o opremanju doma i Marimekkove umjetnosti grafike, sve kako bi se uveličalo zadovoljstvo i radost rituala samonjege.

Foto: IKEA

Naziv kolekcije BASTUA potekao je od izraza koji se koristi za opisivanje saune u Smålandu, regiji u južnoj Švedskoj gdje je osnovana IKEA. Rituali samonjege i nordijska sauna bili su izvorište kolekcije, a osmišljena je jednako za uživanje uz jezero tijekom toplih ljetnih mjeseci, kao i za opuštanje uz svoje omiljene rituale samonjege nakon dugog dana.

Foto: IKEA

ESTETIKA NORDIJSKE PRIRODE

“Suradnja s tvrtkom Marimekko bila je prirodan izbor za tvrtku IKEA budući da smo oboje predani omogućavanju boljeg svakodnevnog života kod kuće, a kolekcijom BASTUA fokusiramo se prije svega na wellness”, kaže Henrik Most, kreativni lider u tvrtki IKEA te dodaje:

„Ova suradnja objedinjuje ljepotu beskrajnih ljeta i jednostavnu estetiku nordijske prirode, sada uklopljene u namještaj i dodatke za dom.”

Foto: IKEA

Kolekcija BASTUA ističe se odvažnim i prekrasnim uzorcima koji odražavaju prirodu i okoliš saune, a ovo je prvi put da Marimekko dizajnira posebne uzorke za suradnju s drugim brendom. Misija Marimekka je osnažiti ljude da budu sretni takvi kakvi jesu i unijeti radost u njihov svakodnevni život uz pomoć odvažnih uzoraka i boja.

Foto: IKEA

Jedan od motiva u kolekciji inspiriran je velikim, ukrasnim listovima rabarbare koja ponekad raste pored zgrada sa saunama u Finskoj, a prikazan je na mnogim novim predmetima, uključujući kultnu torbu FRAKTA.

Kolekcija BASTUA će biti dostupna u robnim kućama IKEA vrlo skoro, već od ovog ožujka.

Foto: IKEA
Komentari