WOW, OVO JE U HRVATSKOJ: otvoreno spektakularno planinsko sklonište na Učkoj i promatračnica za ptice

Arhitektonski projekt ‘Izvaljeno jaje u gnijezdu’ Ivana Juretića objedinjuje sklonište za planinare i posmatračnicu za ptice ‘Kremenjak’ pravi je poklon svima koji vole prirodu i u njoj provode slobodno vrijeme.

 


Protekli je vikend u Parku prirode Učka doista bio poseban. Planinari i ljubitelji prirode kao i djelatnici Parka napokon su dočekali otvorenje planinarskog skloništa Izvaljeno jaje u gnijezdu’ koje skriva i posmatračnicu ‘Kremenjak’ za ptice koje obitavaju u ovom kraju.

Foto: Ivan Vranjić

Svečano otvorenje uveličao je nastup plesačice Anike Cetine i balerine Jelene Lečić uz pratnju plesnog ansambla Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples iz Vežice. Njihov plesni performans nadahnut je ljepotama Učke kao i ornitološkim bogatstvom.

Naime, u ovom kraju obitava oko 170 vrsta ptica od kojih će mnoge moći promatrati iz novosagrađenog objekta.

Foto: PP Učka

Riječ je o objektu ovoidne forme koji se sastoji od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja jajolika forma koja podsjeća na raspuknuto, izvaljeno jaje. Sklonište je površine 12 kvadrata, kapaciteta od 4 do 6 ležajeva te pruža dobru zaštitu od kiše i vjetra te omogućava siguran zaklon.

Foto: PP Učka

‘Izvaljeno jaje u gnijezdu’ plijeni svojim atraktivnim pogledom na Kvarnerski zaljev i Istru, ali prije svega izgledom i originalnim konceptom za kojeg je zaslužan arhitekt Ivan Juretić. Ideja za sklonište i promatračnicu mu je došla dok je letio padobranom iznad ovoga područja. U suradnji s timom majstora, tehničara, plesala, znanstvenika i Hrvatskim planinarskim savezom projekt je uspješno realiziran.

Foto: Ivan Vranjić

Sklonište smješteno na travnatom planinskom grebenu u blizini vrha Kremenjak je financirala Zaklada zaposlenika grupe VKR u sklopu programa Zelene površine i život na otvorenom kao jedan od iznimnih projekata koji stvaraju mogućnosti za pojedince da istražuju i cijene čuda prirodnog svijeta.

Foto: PP Učka

Sklonište je realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime.

 

 

Komentari