Novi život heklanih tabletića: Šibenik je dobio originalnu zaštitu od sunca

Šibenik je dobio divnu ljetnu instalaciju ‘Ženski rad, dobar hlad’ koja plijeni pažnju turista svojom originalnošću, a ujedno služi i kao zaštita od sunca. Nama se naročito svidjela poruka koju nosi ovaj projekt…


Dodatnu zanimljivost gradovima daju i umjetničke instalacije, naročito ako imaju priču s velikim emotivnim nabojem i značenjem. Turisti ih jako vole, ali i mještani jer prikazuje lice grada – ulice, trgove, fasade, pa i nebo koje se vidi iznad njih u posve novom kontekstu.

 

Foto: Mate Gojanović / ŠibenikIN

Takva je i umjetničko-društvena instalacija u Šibeniku, nazvana ‘Ženski radi, dobar hlad’ koja je predstavljena ovih dana na prostoru gdje se nalazi – prostoru Masne ulice, u blizini Male lože. Instalacija iza koje stoje Tijana Mihailović i Maja Šintić iz Udruge mladih Š.U.M. sastoji se od mnoštva kukičanih odnosno heklanih tabletića.

Foto: Mate Gojanović / ŠibenikIN

Tabletići, koji su donacija 50-ak žena, spojeni su u veliku ‘plahtu’ te stavljene iznad prolaznika kako bi, između ostaloga, stvarale hlad.

Foto: Udruga mladih ŠUM

Žene su donirale svoje ručne radove – naslijeđene od svojih mama i baka ili su ih same radile te su sudjelovale na izradi instalacije koja djeluje kao veliki komad čipke. Ukupno je u instalaciju utrošeno oko 50 kg skupljenog ručnog rada.

Foto: Mate Gojanović / ŠibenikIN

Pored toga što ima nesumnjivu estetsku vrijednost i uljepšava ulice grada Šibenika, instalacija želi ukazati na važnost ženskog ručnog rada. Također, cilj instalacije je potaknuti građane da manje borave kod kuće, prateći društvene mreže, te se druže s ljudima. I na koncu, jedan od ciljeva je ukazati na problem aktualnog globalnog zagrijavanja.

Foto: Mate Gojanović / ŠibenikIN

„Ovom instalacijom učinili smo vidljivim  ženski ručni rad u koji je uloženo puno znanja i vremena, otvorili  prostor za promišljanje o mogućnostima za žene koje imamo u postojećem društvenom okviru i prostoru za poboljšanje uvjeta i prilika za žene koje odrastaju u suvremenom društvu, ali i istaknuti kako žene, umjetnice, antropologinje, sociologinje, volonterke, kreativke, mogu mijenjati svoje zajednice i mogu utjecati na to da u svojim zajednicama budu snažne pokretačice inicijativa i promjena, ali i budno oko koje doprinosi razvijanju društva empatije, slobode i solidarnosti”,  objasnila je Maja Šintić iz udruge Š.U.M.

Foto: Mate Gojanović / ŠibenikIN
Foto: Udruga mladih ŠUM
Foto: Udruga mladih ŠUM
Komentari