Nova doza optimizma: slavna dizajnerica osmislila je prostor za oboljele od karcinoma

Patricia Urquiola, slavna španjolska produkt dizajnerica s talijanskom adresom, povremeno uređuje i interijere. Jedan od posljednjih po svemu je poseban, a prije svega zbog svoje humanitarne namjene. Riječ je o Kālida Sant Pau centru u Barceloni namijenjenom osobama na kemoterapiji

 

 

Nedavno otvoren u Barceloni, Kālida Sant Pau centar je mjesto gdje pacijenti s karcinomom, sa svojom obitelji i prijateljima, primaju onkološku skrb u okruženju koje je ugodno, udobno i potiče ozdravljenje. Arhitekt Benedetta Tagliabue, koji je dizajnirao zgradu, udružio se s dizajnericom  Patriciom Urquiolom i njezinim timom kako bi stvorio prostor koji bi odavao atmosferu doma a nipošto bolnice. Upravo to su i htjeli investitori kada su angažirali španjolsku dizajnericu, koja je  poznata po svojoj toploj, pozitivnoj i humanoj noti koju uvijek provlači kroz svoje proizvode, a isto tako i uređenje interijera.

 

Foto: patriciaurquiola.com

 

Tako je izgled centra Kālida Sant Pau usklađen s Urquiolinim principom dizajna “stvaranje prostora u kojem se ljudi osjećaju ugodno i žive bolje“. Upravo zbog toga dizajnerica se činila idealnom osobom za preuzimanje projekta.  U osmišljavanju prostora pored svojih, uključila je i poznate brendove poput GAN-a i njihovu liniju tepiha i sjedećeg namještaja Mangas Original i Mangas Space koji dijele njezin odnos prema dizajnu i prakticiraju doniranje svojih proizvoda u humanitarne svrhe. Prestižni brand Marset poklonio je centru svoje modele Cala podnih lampi koje je dizajnirala Joan Gaspar.

 

Foto: patriciaurquiola.com

Patricia Urquiola birala je ove brendove kombinirajući ih sa svojim proizvodima, kako bi stvorila topao i opuštajući prostor, kako bi okruženje barem malo ublažilo život i liječenje oboljelih. Tome su uvelike doprinijeli prirodni materijali koje koriste Urquiola,  GAN i Marset i koje podsjećaju na ručno izrađene vunene džempere koje su nam plele bake. No, kako je španjolska dizajnerica poznata po veselim, energičnim bojama i ovdje je neutralnim i zemljanim tonovima dodala svoje omiljene boje – žutu i ružičastu, s namjerom da se pobudi nota optimizma.

Dizajnerica je svoju uslugu uređenja i koncpiranja prostora besplatno odradila.

 

Komentari