VELUX se obvezao da će postati ugljično neutralan i nadoknaditi svoj cjelokupni ugljični otisak

VELUX grupa je donijela je hvalevrijednu odluku – do svoje će stote obljetnice, 2041. godine, postati potpuno ugljično neutralna. Tijekom toga perioda vodeći će svjetski proizvođač prozora kroz projekte WWF-a za očuvanje šuma nadoknaditi svoju cjelokupnu emisiju ugljikova dioksida – 5,6 milijuna tona CO2

 

 

 

U želji da još više pridonese očuvanju okoliša, VELUX grupa najavila je odluku o potpunoj ugljičnoj neutralnosti do svoje stote obljetnice 2041. godine. Ovo je odluka tijekom koje će vodeći svjetski proizvođač prozora kroz projekte WWF-a (World Wide Fund for Nature) za očuvanje šuma nadoknaditi svoju cjelokupnu emisiju ugljikova dioksidai – 5,6 milijuna tona CO2 (1. i 2. ciljii) od svog osnutka 1941. godine. U budućnosti VELUX grupa također se obvezuje drastično smanjiti vlastitu emisiju ugljikova dioksida kao i emisiju svog lanca vrijednosti (1., 2. i 3. ciljiii) u skladu s Pariškim sporazumom i najambicioznijim pristupom ograničavanja globalnog zatopljenja na 1,5 °C.

Cjeloživotna ugljična neutralnost (Lifetime Carbon Neutral) inovativna je strategija, ujedno i obaveza pokrenuta na inicijativu VELUX grupe, a u suradnji s međunarodnom organizacijom WWF u cilju preuzimanja odgovornosti za vlastitu emisiju ugljikova dioksida u prošlosti i budućnosti. Ova progresivna strategija ovjekoviječit će ugljični otisak grupe VELUX te u isto vrijeme očuvati vrijednosti neprocjenjivih prirodnih šuma i divljih životinja širom svijeta za sadašnje i buduće generacije.

 

Foto: Velux

„Planet se suočava s ozbiljnom klimatskom krizom koja ugrožava prirodu i to zahtijeva drastične akcije. U skladu s vrijednostima naše tvrtke, trudimo se učiniti više od većine, stoga smo razvili strategiju Cjeloživotne ugljične neutralnosti. Radi se o novoj inovativnoj strategiji koja uključuje 20-godišnje partnerstvo s WWF-om u svrhu nadoknade emisije ugljikova dioksida od osnutka tvrtke do 2041 godine. Također, drastično ćemo smanjiti svoje buduće emisije CO2 i zatražiti od svojih dobavljača da učine isto. Nadamo se da će to nadahnuti druge tvrtke da i one postanu potpuno ugljično neutralne kako bismo omogućili održivu budućnost za sve”, izjavio je David Briggs, izvršni direktor VELUX grupe.

 

Foto: Velux

VELUX grupa surađivat će s WWF-om kako bi u potpunosti postigla ugljičnu neutralnost ulaganjem u projekte obnove i očuvanja šuma te biološke raznolikosti razvijene posebno za VELUX u razdoblju od 21 godine. To će pomoći zaustaviti gubitak staništa, krčenje šuma i degradaciju zemljišta koji prijete biološkoj raznolikosti šumskih ekosustava širom svijeta, uz istovremenu suradnju s lokalnim zajednicama u njihovu korist. Prva dva projekta za šume odvijat će se u Ugandi i Mjanmaru.

Projekt u Ugandi bit će usmjeren na obnavljanje uništenih šuma, uzgoj novih šuma i zaštitu preostalih prirodnih šuma širokim rasponom mjera. Tijekom projekta posadit će se drveće u predviđenim šumskim predjelima, drugim poljoprivredno-šumarskim sustavima i nasadima izvan zaštićenih područja kako bi se zadovoljila potražnja za raznim šumskim proizvodima i smanjio pritisak na prirodne šume. Projekt u Mjanmaru nastojat će očuvati jedinstvenu bioraznolikost i šumski krajolik regije Tanintharyi, u bliskoj suradnji s lokalnim zajednicama i u njihovu korist.

Foto: Velux

„Kako utjecaj klimatske krize na prirodu postaje sve očitiji, hitno su potrebni želja i plan za djelovanje kako bismo izgradili otporniju i održiviju budućnost za sve. Predanost VELUX Grupe potpunoj ugljičnoj neutralnosti važan je korak koji bi i drugi trebali slijediti“, izjavio je Marco Lambertini, generalni direktor međunarodne organizacije WWF.

„Prihvaćanje obveze ograničavanja zatopljenja na 1,5 °C, uz istovremenu zaštitu važnih šumskih krajolika i biološke raznolikosti – kao i ključne potpore koje pružaju zajednicama i gospodarstvu – u skladu s odgovornim ponašanjem prema prirodi u budućnosti, postići će se ciljevi održivog razvoja. Nadamo se kako ćemo zajedničkim djelovanjem potaknuti i druge organizacije te ih inspirirati primjerom Velux Grupe i strategijom Cjeloživotne ugljične neutralnosti  te podići ljestvicu korporativne odgovornosti prema klimatskim promijenam i očuvanju prirode još i više. „

Foto: Velux

Partnerstvo s WWF-om temelji se na Strategiji održivosti VELUX grupe za 2030. godinu koja uključuje predanost postavljanju znanstveno utemeljenog cilja za smanjenje emisija uz inicijativu Ciljevi utemeljeni na znanosti (Science Based Targets). Kako bi preobrazila svoje poslovanje, VELUX grupa ubrzat će ulaganja u energetsku učinkovitost u svojim proizvodnim pogonima, prebaciti se na obnovljive izvore energije i nabavljati 100 % obnovljivu električnu energiju, kao i bitno promijeniti način na koji utvrđuje i kupuje materijale.

Za više informacija o strategiji Cjeloživotne ugljične neutralnosti  i projektima očuvanja šuma koji se nalaze u srži partnerstva s WWF-om, posjetite https://www.velux.hr/o-nama/cjelozivotna-odrzivost.

Komentari