Legendarna i kontroverzna fotelja slavi 50. rođendan

Pola je stoljeća prošlo otkad je B&B Italia (tada tvrtka poznata pod nazivom C&B) pokazala svijetu kontroverzan, ali danas definitivno kultni komad namještaja.

Inspiriran ženskim tijelom, Gaetano Pesce osmislio je Up5, a ideja mu je, kao i mnoge druge velike ideje, sinula – za vrijeme tuširanja. Predstavljena prije točno 50 godina na milanskom sajmu Salone del Mobile, Up5 je odmah privukla pažnju dizajnerske scene.

Inače, osim svojim oblikom i dizajnom, fotelja je plijenila pozornost i zbog načina na koji je predstavljena u Milanu. Stigla je vakuumirana i zapakirana, a kako je izrađena od rastezljivog i tada inovativnog poliuretana, fotelja je doslovno nastajala i rasla pred očima zadivljene publike. Jednom otpakiran komad namještaja bi polako poprimao svoj dobro poznati izgled.

Up chair 2019

Dotad neviđen preformans i način prezentacije ostao je upamćen i danas. Uslijedila je i genijalna marketinška kampanja koja je gotovo trenutno lansirala tvrtku u sam vrh, uz bok dotad najpoznatijim proizvođačima namještaja.

Još je veću slavu doživjela sama fotelja. Pojavila se u filmskom serijalu o Jamesu Bondu, pozirala je uz umjetničku megazvijezdu Salvadora Dalija i postala pravi hit.

Usprkos tome, fotelja je 1973. izbačena iz tvrtkinog kataloga i prestala se proizvoditi zbog korištenja freona i izbivala gotovo trideset godina.

Na scenu se vratila 2000. godine, ponovo pred očima milanske publike u novom izdanju, a kasnije i ostatak serije. Serija Up je, osim fotelja u raznim bojama, sada uključivala i otoman, ali i manju inačicu za djecu. Na žalost mnogih, ovoga puta se Up nije širila, već je, zbog promjene materijala izrade, njen oblik bio fiksan.

B&B Italia
Up Chair 2019, Gaetano Pesce

Inače, proslava ove važne godišnjice nije prošla bez predstavljanja na milanskom sajmu pa je na glavnom gradskom trgu postavljena velika inačica kultne fotelje u boji kože. Kako je njen oblik inspiriran ženskim tijelom, poruka B&B Italije bila je usmjerena na borbu protiv nasilja nad ženama.

No, nisu se svi složili s njihovom interpretacijom. Naime, talijanske feminističke grupe njihovu su ideju i prezentaciju dočekale na nož tvrdeći da radi – upravo suprotno. Tako su, umjesto rođendasnkih želja i čestitki na adresu tvrtke ovoga puta stigle uvrede i optužbe. Vodstvo B&B Italije tvrdi da im je namjera bila posve drugačija, no čini se da javnost tako ne misli.

Usprkos tome, sigurni smo da ovo neće poljuljati kultni status prave megazvijezde među namještajem i da je za Up5 ovo još uvijek – tek početak.

Foto: B&B Italia, Pinterest, Instagram

Komentari