ZLATNA MEDALJA ZA ARHITEKTURU: Zračna luka Split projekt je koji se najviše svidio ocjenjivačkom sudu

Projekt rekonstrukcije i dogradnje Zračne luke Split studija VV – Projekt arhitekti žiri je na Danima arhitekata održanima u Šibeniku proglasio najboljim u prošloj, 2019. godini

 

 

 

U Šibeniku su, na četvrtim Danima arhitekata, dodijeljene Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu. Nagrade se dijele u tri kategorije – konceptualni pothvat, arhitektura i urbanizam, a o najboljima je odlučio peteročlani Ocjenjivački sud sastavljen od hrvatskih arhitekata, na čelu s Nikolom Bašićem. Pored Bašića, žiri su činili Tomislav Ćurković, Ante Kuzmanić, Mladen Obad Šćitaroci i Karin Šerman.

U jakoj konkurenciji najboljim projektom u kategoriji arhitektura proglašena je Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split. Za nju su autori Ivan Vulić i Ivan Radeljak iz studija VV – Projekt arhitekti iz Splita dobio Medalju hrvatske komore arhitekata za arhitekturu.

Rekonstrukcija i dogradnja Zračne luke Split / Foto: Ivan Radeljak

Pored Zračne luke Split, u ovoj su kategoriji bila nominirana još tri projekta: Grand Park Hotel Rovinj studija 3LHD, bazen i recepcija kampa Stella Maris Studija NFO i Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu Branimira Rajčića i Marinele Žinić.

U svome obrazloženju za dodjelu Medalje za arhitekturu Ocjenjivački je sud istaknuo kako je projektiranje zgrada terminala zračnog prometa vrlo složen arhitektonski zadatak – od programiranja do projektiranja detalja. Formalno, ovo je praktičan i funkcionalan objekt prometne infrastrukture, no njemu je  pridodan i upečatljiv prostorni i oblikovni dojam.

Rekonstrukcija i dogradnja Zračne luke Split / Foto: Ivan Radeljak

“Pamtljivim i asocijativnim interijerskim prostorima, dojmljivim ambijentalnim individualizacijama pojedinih cjelina i sugestivnim detaljima postignut je prostorni doživljaj koji ovu zračnu luku izmiče iz uobičajene kategorije apstraktnih ‘ne-mjesta’ aerodromskih zgrada i pretvara je u specifično, puno i konkretno ‘mjesto’ čvrsto usidreno u jedinstveni dalmatinski pejzaž”, stoji u obrazloženju koje je na dodjeli pročitao predsjedavajući Nikola Bašić.

Rekonstrukcija i dogradnja Zračne luke Split  / Foto: Ivan Radeljak

U kategoriji konceptualnog pothvata medalja je pripala časopisu Mjera Društva arhitekata Dubrovnik i to zbog aktualnosti i društvene važnosti tema koje na interdisciplinarni način obrađuju i populariziraju u javnosti i društvu zbog pokazane inicijative za senzibiliziranje struke i javnosti za važne arhitektonske i urbanističke teme.

Časopis Mjera / Foto: Dulist.hr

Kako ove godine nije bilo nominacija za kategoriju urbanizam, Ocjenjivački sud je odlučio projektu koji je bio u nominacijama za arhitekturu dodijeliti  Medalju za urbanizam Studiju 3LHD za sklop Grand Park Hotela u Rovinju.

Grand Park Hotel u Rovinju / Foto: Privatni arhiv

“Mjerilo urbanog dosega rovinjskog hotela naprosto je potraživalo istup iz kategorije arhitekture u sagledavanju dometa ove realizacije te nametnulo njezino valoriziranje upravo u kategoriji urbanizma”, obrazložio je Ocjenjivački sud.

 

 

 

 

Komentari