POVRATAK PRIRODI: izabrana boja koja će vladati interijerima u 2020. godini

Poznati američki proizvođač Behr proglasio je prigušenu, toplu i profinjenu nijansu zelene bojom koja će vladati u interijerima u 2020. godini. Boju koja se krije pod šifrom S340-4 nazvali su Back to Nature (Povratak prirodi), što je ustvari predviđanje za kompletnu paletu boja koja će biti popularna u idućem desetljeću

 

 

Čini se da je zelena nepresušna inspiracija u interijerima, jer se njezine nijanse izmjenjuju godinu za godinom na listama najpopularnijih boja. A za sve je kriva – priroda, odnosno nastojanje da se ona unese u interijere i da se tako čovjek opet poveže s prirodom. Nakon tamne, smaragdno zelene, na red je došla i znatno svjetlija i nježnija nijansa. Behr, poznati američki proizvođač boja, proglasio je svoju novu nijansu S340-4, koju je nazvao Back to Nature (Povratak prirodi), bojom koja će vladati interijerima u 2020. godini.

Divan spoj zelene i žute urodio je ovom nijansom koja će neke podsjetiti na pistacio, a neke na livadu i opuštanje u prirodi.

„Na zelenu općenito gledamo kao na najdražu boju prirode“, kaže Erika Woelfel, potpredsjednica službe za boje i kreativnost u Behru. „A ova nijansa zelene odvodi nas na mjesto koje nas opušta, umiruje i obnavlja, poput izleta šumom ili šetnje parkom. Istovremeno, to je boja koja nas potiče da se opet osjetimo živima. Smatramo da je u jeku novog desetljeća, koje teži povratku prirodi to zaista važna boja. Zato smo je i nazvali Povratak prirodi, jer ime sadržava sve što smo željeli reći s ovom bojom”, ističe Woelfel.

 

FOTO: BEHR

Osim što nas vraća prirodi i povoljno djeluje na naše raspoloženje, u Behru smatraju da boja 2020. funkcionira u bilo kojem stilu uređenja – bilo da je riječ o jednostavnom, minimalističkom, ili pak klasičnom, rustikalnom, industrijskom… Ova će nijansa učiniti da se mali prostori doimaju otvorenije i prozračnije.

Behrov proces dobivanja nove hit nijanse dugo je trajao, to je priča koja, kako je otkrila Erika Woelfel, uključuje proučavanje i selekciju prikupljenih izvora sa svih strana – od suvenira s putovanja, paleta boja sa sajmova, fotografija s modnih revija, društvenih trendova…

“Prolazimo kroz svaku “obitelj” boja i počinjemo ih “destilirati” u boju za koju smatramo da se uklapa u ono što vidimo da se događa pojedinačno i na društvenoj osnovi, kao i ako je to relevantno za stil namještaja koji ljudi kupuju”, zaključuje Woelfel.

 

 

FOTO: BEHR

 

Komentari