GOMA, CLEO I TOKIO: upoznajte tri nove sjajne dizajnerske stolice

Stolice vrlo često definiraju prostor u kojem živimo, naročito ako imaju pomno osmišljen dizajn. Predstavljamo vam upravo takve dizajnerske sjedalice koje su nedavno ugledale svjetlo dana

 

 

 

CLEO

Norveška dizajnerica Stine Aas osmislila je za brend Dims drveni stolac Cleo koji svojim oblikom podsjeća na klasičnu arhitekturu. Stolice se mogu složiti jedna na drugu ili jedna pored druge te stvoriti dojam kao da je riječ o klupi. Tijelo stolca, odnosno dio za naslon i sjedenje napravljeno je od jednog komada savijene laminirane šperploče koja se sastoji od sjedala kvadratnog oblika i polukružnog naslona.

“Naslon je oblikovan u savršenom polukrugu, tako da kad se postavi nekoliko stolica u nizu, one formiraju uzorak koji podsjeća na luk i ukrasne motive klasične arhitekture”, objašnjava Aas, koja je željela da ova jednostavna stolica bude i jaka i meka – drvo je materijal koji je istovremeno mogao ponuditi i jedno i drugo.

 

Foto: Dims

TOKIO

Pomalo tužnu priču oko rušenja Nacionalnog stadiona u Tokiju, koji je bio domaćin Olimpijskih igara 1964. godine ublažila je jedna znatno ljepša. Japanski proizvođač namještaja Karimoku uspio je spasiti otprilike 700 plastičnih sjedalica koje za Japance imaju ikoničnu vrijednost, kao i sam stadion. Novi stadion, sagrađen na mjestu starog, naime, nije trebao stare sjedalice pa je poznati proizvođač brzo reagirao.

Karimoku je angažirao mlade dizajnere Hiroko Shiratori i Gen Suzuki iz Drill Designa, koji su sjedalice iskoristili za oblikovanje dva modela stolica i klupu, objedinjene pod zajedničkim imenom Tokio.

Foto: Karimoku

 


GOMA

Finski proizvođač Made by Choice predstavio je svoj novi proizvod, stolice Goma arhitekta i dizajnera Thomasa Sandella iz studija Sandellsandberg. Riječ je kolekciji tri vrste stolica – blagovaonskoj, barskoj te naslonjaču, idealnom za terase s niskim stolićem. Goma stolice odlikuje odvažan dizajn snažnih, zakrivljenih kontura, koje mu daju razigranost, pa naslonjač djeluje poput dječjeg stolca.

“Htio sam da stolcima dominiraju jednostavne linije, poput onih koje djeca rade kad crtaju”, ističe Sandall koji je stolcima dao ime po restoranu Goma čiji interijer je uredio. Sandall inače ima običaj kreirati i namještaj za interijere koje uređuje, pa je tako bilo i ovaj put. Sklopio je suradnju s Made by Choice, koji je izradio liniju stolaca za restoran, a sada su i redovnoj ponudi ovoga brenda.

 

Foto: Perttu Saksa

 

 

 

Komentari