Jedan od otkačenijih koje smo vidjeli: nagrađeni naslonjač osvojio je žiri poznatog dizajnerskog natjecanja

Stolica dizajnera Tarasa Zheltysheva ‘Inflated Ass’ dobila je prestižnu međunarodnu nagradu Good Design Awards. Na proljeće će biti dio godišnje izložbe nagrađenih u Ateni, a potom će biti prebačen u stalni postav Muzeja arhitekture i dizajna Athenaeum u Chicagu.

 


Ruski produkt dizajner Taras Zheltyshev stvara doista osebujne predmete, a jedna od njih upravo je izazvao oduševljenje struke te je uslijedilo i priznanje.

Jedan od njegovih nedavnih radova, naslonjač ‘Inflated Ass’, (napuhana stražnjica), nagrađen je međunarodnom nagradom Good Design Awards. Od 15. ožujka do 12. svibnja 2024. stolac će sudjelovati na godišnjoj pobjedničkoj izložbi u Europskom centru za arhitekturu, umjetnost, dizajn i urbanizam u Ateni, Grčka, a zatim će biti prebačen u zbirku muzeja Athenaeum u Chicagu.

Foto: Taras Zheltyshev

Dizajner se inače posljednjih godina zainteresirao za kolekcionarske igračke te je čak osmislio cijeli umjetnički svemir za svoje likove, gdje ih čekaju uzbudljive avanture i ozbiljni izazovi. Ali Taras Zheltyshev ne zaboravlja i na zemaljske poslove, nastavljajući dizajnirati namještaj i svjetiljke za obične smrtnike.

Naravno, nagrađeni naslonjač ima svoju zanimljivu povijest i ulogu u Yoomoota umjetničkom svemiru: to je biljka mesožderka s planeta Paradise.

Foto: Taras Zheltyshev

“Kada čovjek jednom sjedne na njega, više ne može ustati. U takvim trenucima oni postaju jedno, pa Inflated Ass može i oduzeti čovjeku snagu i nahraniti ga. Ovu biljku ne treba krotiti niti saditi. U suprotnom, možete se naći u vječnim okovima zadovoljstva. Ako takvu biljku želite držati u svom domu, trebate razviti samokontrolu i strpljenje kako biste odoljeli njezinim čarima”, objašnjava duhovito dizajner.

Naslonjač je izrađen od filca, ručno izrađen od talijanske vune, kao i od metala, tkanine i poliuretanske pjene. Model je izdan u ograničenom izdanju od 50 primjeraka.

Foto: Taras Zheltyshev

 

 

Komentari