Prvo hrvatsko natjecanje Hacking IKEA: prijavi se i osvoji putovanje u Švedsku!

Festival Design District Zagreb i IKEA pozivaju sve zaljubljenike u proizvode ove švedske kuće i uradi sam kulturu, dizajnere, ali i entuzijaste da se uključe u prvo natjecanje Hacking IKEA u Hrvatskoj.

Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani, neovisno o profesionalnom statusu, dobi ili državljanstvu, a prijave su otvorene do 31. svibnja na web stranici designdistrict.hr. Imena finalista koje će selektirati profesionalni dizajneri i predstavnici tvrtke IKEA temeljem motivacijskog pisma i referentnih radova bit će objavljena 2. lipnja, a finale natjecanja održat će se od 16. do 19. lipnja 2016., za vrijeme trajanja festivala Design District Zagreb.

Hakiranje IKEA proizvoda proces je stvaranja novih, jedinstvenih rješenja za opremanje doma intervencijom u postojeće IKEA proizvode, a cilj natjecanja jest motivirati i ohrabriti što veći broj ljudi da razmišljaju izvan okvira i upotrijebe maštu, znanja i vještine kako bi namještaj za svoj dom personalizirali i prilagodili vlastitim navikama, potrebama i željama. Hakiranje postojećeg dizajna nedavni je fenomen koji je zahvatio dizajnere diljem svijeta. Hakiranje IKEA proizvoda jedan je od najzamjetljivijih izražaja ovoga pokreta kojega obilježava demokratičnost, a individualizacijom komercijalnih proizvoda mogu se baviti i profesionalci i amateri.

Tema natjecanja je „Život u kuhinji i oko nje“. Zadatak finalista koji će biti izabrani da sudjeluju u natjecanju jest prenamjena i/ili dorada bilo kojeg IKEA proizvoda kako bi oni dobili novu (ili dodatnu) funkciju u prostorima kuhinje, blagovaone ili smočnice vezano za pripremu, konzumaciju ili skladištenje hrane. Svaki finalist imat će na raspolaganju budžet od 1000 kuna za nabavku IKEA proizvoda koje će hakirati.

IKEA
IKEA

Kuhinja je prostorija koja je u posljednjih nekoliko desetljeća doživjela veliku transformaciju. Osim stilova uređenja, promijenila se i namjena tog životnog prostora te dinamika socijalnih interakcija koje se u njoj odvijaju. Kuhinja i blagovaona postale su središnje točke većine domova i zato od njih imamo velika očekivanja. Inspiraciju za uređenje kuhinje i blagovaone te mnoštvo funkcionalnih rješenja koja olakšavaju svakodnevni život kod kuće IKEA je svojim fanovima ponudila u ovogodišnjem katalogu koji slavi načine na koji hrana povezuje ljude. Ipak, ponekad je jedini način da one u potpunosti budu prilagođene potrebama nas kao pojedinaca ali i svih ukućana, intervencija u gotove proizvode i personalizacija. Sudionici natjecanja Hacking IKEA tako će intervenirati u gotove IKEA proizvode po svome izboru dajući im novi socijalni kontekst i/ili vrijednost vezano za hranu i blagovanje.

Pobjednik natjecanja Hacking IKEA osvojit će sudjelovanje na „Democratic Design Days“ manifestaciji te priliku da o produkt dizajnu uči na samome izvoru dizajnerskih ideja i rješenja tvrtke IKEA – u švedskome gradu Älmhultu gdje je smještena IKEA of Sweden AB, kompanija zadužena za dizajn i razvoj IKEA asortimana. Za ostale finaliste IKEA je osigurala vrijedne darovne kartice.

Više informacija i online prijavnica za Hacking IKEA natjecanje potražite na linku.

Komentari