FUNKCIONALNA MINI KUHINJA: kako u vrlo malo kvadrata smjestiti sve potrebno

Svatko bi od nas rado imao kuhinju par kvadrata veću kako bi sve mogao pohraniti i imao dovoljno prostora za uređaje i nesmetano kretanje. No, što kada je kuhinja na doista skučenoj kvadraturi od tri ili četiri kvadratna metra? Imamo super savjete i ideje!

 


U planu vam je nova kuhinja ili uređujete dom od početka, a imate malo kvadrata na raspolaganju? Ovo će biti pravi izazov! Jer, obično s uređenjem dolazi i briga o tome kako organizirati prostor te spriječiti problem pretrpanosti posuđem, kuhinjskim aparatima i drugim glomaznim priborom? Usto, problem vam predstavlja kako je urediti da se jednostavno i lako krećete po njoj?

Mnogi vlasnici malih prostora moraju se prilikom uređenja kuhinje suočiti s problemima rasporeda, skladištenja i cirkulacije prostorom. Srećom, postoje trikovi i dizajnerska rješenja koji vam omogućuju da uštedite prostor i pravilno organizirate pohranu čak i u malim kuhinjama.

U suradnji s Bauhausom donosimo neke od njih!

Foto: Bauhaus

NAJBOLJI RASPORED U MALOJ KUHINJI

U kuhinji je bitno sve imati nadohvat ruke kako bi nam pohrana, priprema i kuhanje te pospremanje bili jednostavniji. Svi segmenti koji ovo nude moraju biti povezani – hladnjak, radna površina, kuhalo i pećnica. Njihov raspored treba biti logičan ne samo zbog funkcionalnosti nego i uštede dragocjenog vremena.

Dizajneri savjetuju da ploča za kuhanje bude blizu sudopera, a perilica posuđa odmah pored ovih elemenata – bilo s lijeve ili desne strane. Hladnjak se često upotrebljava i bitno je da bude blizu, ali u malim kuhinjama je najbolje da se nalazi na njezinim krajevima.

Foto: Bauhaus

Pripazite da hladnjak ne bude odmah do pećnice ili ploče za kuhanje te uvijek između njih ostavite barem malo radne površine. Isto se odnosi na sudoper i ploču za kuhanje.

Sve ovo najlakše je ostvariti u gotovim, mini blok kuhinjama. Na maloj površini sve je pomno i znalački isplanirano te savršeno iskorišteno a usput dobijete i sve uređaje.

Postoji li mogućnost da dio sadržaja bude na nekom drugom zidu, premjestite tamo pećnicu jer ju vjerojatno ne upotrebljavate svaki dan te prostor za pohranu. Ako vam tako više odgovara, razmislite i o hladnjaku na toj poziciji.

Foto: Bauhaus

IDEALAN OBLIK KUHINJE

Svi dizajneri će vam odmah potvrditi kako nema univerzalnog najboljeg oblika kuhinje. Pored toga, često ga nismo u prilici, zbog prostornih datosti i ograničenja birati. Predviđeni prostor prilagođavamo svojim potrebama te nastojimo iz njega izvući maksimum. Kako su za male kuhinje idealni oni modeli koji nemaju gornje elemente ili tek nekoliko jer se tako rasterećuje prostor, dobro je razmisliti o kutnoj kuhinji koja je izvrstan kompromis.

Ako imate dovoljno kvadrata da bi kuhinja bila u obliku slova L, tako ćete moći kombinirati prazne zidove i gornje elemente i riješiti problem pohrane. Kuhinja će imati pročišćen izgled i neće izgledati zatrpano i mračno. To je naročito bitno danas kada sve veći broj kuhinja nema prirodni dotok svjetla jer se nalaze u kutovima otvorenog dnevnog prostora.

Ako ne želite previše komplicirati i dugo čekati stolare, gotove blok kuhinje dolaze u svim oblicima i varijantama tako da ih možete maksimalno prilagoditi svome prostoru.

Foto: Bauhaus

ISKORISTITE SVOJE ZIDOVE

U malim kuhinjama dobro je iskoristiti svaki centimetar slobodnog prostora. No, ako sve ispunite od poda do stropa ormarićima, stvorit će se klaustrofobičan dojam. Stoga je dobro kombinirati ormariće i sa samostojećom napom jer ćete dobiti prozračnost. A zidove onda između gornjih i donjih ormarića, kao i bočne zidove iskoristite kao mjesto za skladišni prostor smještajući na njih praktične male elemente.

Predlažemo da objesite male police za staklenke sa začinima i kuke za kutlače i ručnike. To će osloboditi prostor u ladicama za druge korisne sitnice i stvoriti ugodnu atmosferu u kuhinji.

Foto: Bauhaus

Zašto je još ovaj koncept važan? Ako u kuhinji nema snažnih detalja i sitnica, naš vid tada više pažnje posvećuje rasporedu namještaja i odaje se dojmu malog, skučenog prostora. Ovako, fokusirat ćemo se na ove detalje na zidu. Osim toga, uz pomoć pribora možete učiniti kuhinju funkcionalnijom.

Pored toga, kako biste spriječili da ormarići vizualno ‘pojedu’ prostor, možete potpuno ili djelomično zamijeniti glomazne gornje ormare s otvorenim policama.

Foto: Bauhaus

 


PAMETNA POHRANA

Ključ lijepe kuhinje je red, a to je naročito naglašeno kod one manje kvadrature. Stoga treba pažljivo razmisliti o skladištenju u malim prostorima. Pregledajte kuhinjske potrepštine, posložite sve tako da vam najnužnije stvari uvijek budu pri ruci, a one koje koristite rijetko spremite u hodnik ili ostavu.

Organizirajte svoje ladice: kompaktne staklenke za začine, posude, posebne pregrade – sve će vam to pomoći da lijepo i ergonomski organizirate svoj prostor. Iskoristite fronte ormara za dodatne praktične detalje za odlaganje.

Foto: Bauhaus

 


KUHINJA U ORMARU: TREND IDEALAN ZA UREDE I GARSONIJERE

Kuhinje skrivene unutar ormara s frontama od poda do stropa pravi su trend u uređenju kuhinja svih oblika i površina. Obično ih koristimo radi većeg dojma urednosti i pročišćenosti. Iza takvog ormara obično se skriva sudoper ili primjerice uređaji te namirnice koje stalno koristimo – kave, pahuljica, soka, začina…

Ovo je idealna prilika da se takve stvari sakriju. No, ne morate imati veliku površinu ili raditi kuhinju po mjeri da biste imali skrivenu kuhinju. Možete je naručiti gotovu i to u posve malom formatu!

Ovakva kuhinja u ormaru idealna je i za male stanove, garsonijere i apartmane na moru. Mnogi je nabavljaju za svoje urede jer na malo kvadrata nudi raznovrsnu funkcionalnost, a kada se fronte zatvore izgleda kao običan uredski ormar!

Foto: Bauhaus

 

 


PROMO

Komentari