Studio arhitekta Zorana Zidarića, predavača na InDizajn sajmu, osvojio prestižnu američku nagradu

Poznati zagrebački studio “Dva arhitekta” iza kojeg stoje Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković osvojio je Architecture MasterPrize 2019, prestižnu američku nagradu za projekt Vinarije Galić u Kutjevu. Nagrada im je dodijeljena u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture

 

 

Predavač na netom završenom sajmu InDizajn – Festivalu modernog doma, Zoran Zidarić i njegov studio “Dva arhitekta” kojeg predvodi sa Tomislavom Ćurkovićem, dobio je vrijedno priznanje za projekt Vinarije Galić u Kutjevu. Američka prestižna nagrada Architecture MasterPrize 2019 dodijeljena im je u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture.

Za navedeni projekt,  studio „Dva arhitekta“ ove je godine već osvojio najvišu državnu Nagradu ‘Vladimir Nazor’ te međunarodnu BIG SEE Architecture award. A sada je na red došla i Amerika…

 

Vinarija u Kutjevu pojavljuje se kao razvoj prethodno projektirane vinarije u Radovancima. Objekt nastaje u samom centru Kutjeva te zbog prebacivanja iz potpuno prirodnog okruženja u jednu znatno urbaniju situaciju dolazi i do kompletnog zaokreta u arhitektonskom smislu. Jednostavno i jasno arhitektonsko oblikovanje inspirirano je tradicionalnim vinskim podrumima te autohtonim seoskim kućama.

 

Foto: Privatni arhiv

Zaokret od tradicije javlja se kod unutrašnjeg rasporeda vinarije. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume. Takvo oblikovanje bilo je onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima. Stoga bačve smještamo u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji vinariju otvaraju prema ulici. Takvim rasporedom, hrastove bačve unutar „uličnog izloga“, tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora.“ – rekao je Zoran Zidarić.

Foto: Privatni arhiv

Svečana dodjela nagrada održat će se 14. listopada u jedinstvenom ambijentu muzeja Guggenheim Bilbau, Španjolska.

Komentari