KREĆE 3. IZDANJE DA2 FILM FESTIVALA: pogledajte filmove o slavnim dizajnerima, arhitektima, fotografima, redateljima…

Danas, 22. listopada počinje treće izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala. U zagrebačkoj Uraniji, ali i online očekuju vas zanimljiva filmska ostvarenja o kreativcima iz svijeta mode, filma, fotografije, dizajna i arhitekture

 

 


Iskoristite priliku i od danas, 22. pa do 26. listopada (a online od 23. 10. do 1.11) uživajte u filmovima i razgovorima s renomiranim dizajnerima, arhitektima i poznavateljima umjetnosti! U zagrebačkoj Uraniji počinje treće izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala, prvog međunarodnog natjecateljskog filmskog festivala u regiji i trećeg u svijetu koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti.

U Uraniji vas očekuje osam nagrađivanih dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije. Uz filmski program stručnjaci iz regije i svijeta gostuju uživo u Uraniji, ali i u online emisiji Razgovori ŠTA DA? u kojoj se predstavljaju filmovi, upoznaju svjetski, regionalni i hrvatski kreativci i njihova djela.


Festival otvara  „Kuća Cardin“, film  P. Davida Ebersolea i  Todda Hughesa koji  traži odgovor na pitanje: tko je Pierre Cardin? Dojmove o liku i djelu slavnog dizajnera otkrit će nam urednica i novinarka Vlatka Kolarović i odvjetnica Jadranka Sloković.

Foto: Pari Pikule

 

U subotu, 23. 10. očekuju nas dva biografska dokumentarca. „Jørn Utzon: čovjek i arhitekt“ redateljica Lene Borch Hansen i Anne von Lowzow , priča o arhitektu Jørnu Utzonu, o kojem će nakon projekcije pričati arhitektica Vedrana  Ergić i novinarka Ivana Antunović Jović.

U subotu je i film „Mau“ Benjija i Jona Bergmanna, o Bruceu Mauu koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u društvenog aktivista. Film će nam predstaviti sam redatelj i producent Benji Bergmann, a u online emisiji Razgovori ŠTA DA?, sudjeluju dizajneri Bojan Hadžihalilović i Davor Bruketa.

Foto: Pari Pikule

 


Nedjelja je rezervirana za dva djela. Film „Ja sam sunce“ intimni je portret talijanskog modnog dizajnera Lorenza Rive i njegova odnosa s bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem, a iza projekcije u Uraniji  bit će razgovor novinarki i urednica Nade Mirković i Vlatke Kolarović.

Foto: Pari Pikule

„Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada“, redateljice Donna Serbe-Davis, upečatljivi dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije. Film će predstaviti znanstvenica Ana Žuvela, koja će s vizualnim umjetnikom Alecom Van Bargenom u online izdanju Razgovori ŠTA DA? govoriti o Veneciji danas.

 

Foto: Pari Pikule

Ponedjeljak će obilježiti film „Novi Bauhaus – Život i nasljeđe Moholy-Nagyja“, o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru. Uživo će film predstaviti dizajnerica Nina Bačun koja će s povjesničarom umjetnosti Feđom Vukićem u online izdanju  Razgovori ŠTA DA? prokomentirati upravo život i nasljeđe slavnog umjetnika.

Drugi film koji imamo priliku vidjeti u ponedjeljak „Grad želje“ o Tel Avivu i njegovom Bijelom gradu. Redatelj i novinar Robert Zuber će gostovati u Uraniji iza projekcije samog filma.

Foto: Pari Pikule

“Fellinopolis“, redateljice Silvije Giuletti, zatvara treće izdanje DA2 Film festivala. O magičnom Fellinijevom svijetu iza projekcije pričat će Ivana Antunović Jović i filmolog i enciklopedist Bruno Kragić.

Foto: Pari Pikule

Uvjerite se i sami da se radi o osam sjajnih i neuobičajenih filmova iz recentne produkcije koji će imati ekskluzivnu hrvatsku premijeru na DA2 Film Festivalu i dođite u Uraniju ili sav program diljem Hrvatske pratite od 23.10 do 1.11. 2021 online na platformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/

Više informacija na www.da2filmfestival.com .

Komentari