GOSTOVANJE GODINE: arhitekt iz najprestižnijeg studija na svijetu stiže u Zagreb

Imamo sjajnu vijest za domaće arhitekte i ljubitelje arhitekture! Hans Martin Halleraker će u sklopu InDizajn sajma interijera početkom listopada u zagrebačkoj Areni održati predavanje na kojem će govoriti o dojmljivim projektima norveškog studija s fokusom na održivost u arhitekturi i dizajnu

 


Arhitekt Hans Martin Halleraker iz jednog od trenutno najprestižnijih i najpopularnijih arhitektonskih studija na svijetu, norveške Snøhette, početkom listopada stiže u Zagreb. Tamo će u sklopu InDizajn sajma interijera u zagrebačkoj Areni, a pod pokroviteljstvom Mastercarda održati svoje predavanje.

Bit će to izvrsna prilika za sve domaće arhitekte i ljubitelje arhitekture i dizajna da čuju detalje o nekim od najpoznatijih arhitektonskih projekata modernog doba.

arhitekt Hans Martin Halleraker; Foto: PROMO

REVOLUCIONARAN PRISTUP ARHITEKTURI

Ugledni norveški arhitektonski studio Snøhetta svojim je revolucionarnim pristupom arhitekturi, dizajnu pejsaža i urbanom planiranju stekao svjetsku slavu i ugled. Tijekom više od 30 godina postojanja dizajnirali su neke od najznačajnijih svjetskih javnih i kulturnih projekata.

Proslavili su se pobjedničkim radom za novu Aleksandrijsku knjižnicu u Egiptu, a potpisuju i projekt norveške Nacionalne opere i baleta u Oslu, Nacionalni Memorijalni muzej September 11 u WTCu i pješačku zonu na Times Squareu u New Yorku. Studio stoji i iza projekta prvog podvodnog restorana u Europi i mnogih drugih impresivnih projekata.

Zgrada norveške opere i baleta; Foto: PROMO

ARHITEKTONSKI STUDIO SNØHETTA

Od samih početaka Snøhetta u svojim projektima zadržava izvorni transdisciplinarni pristup koji objedinjuje arhitekturu i dizajn okoliša, interijera, produkt dizajn, grafički i digitalni dizajn i umjetnost. Takav pristup je ključni pokretač njihovog rada i njihov zaštitni znak.

Globalno su sa svojim uredima prisutni u: Oslu, Parizu, Innsbruck, New Yorku, Hong Kongu, Adelaideu i San Franciscu. Snøhettina metoda rada prakticira istovremeno istraživanje tradicionalnih rukotvorina i vrhunske digitalne tehnologije. U srcu cjelokupnog rada studija leži predanost društvenoj i ekološkoj održivosti, oblikovanju izgrađenog okoliša i dizajna u službi humanizma.

The Powerhouse Brattørkaia; Foto: PROMO

ARHITEKTURA SLUŽI DOBROBITI LJUDI

Održivost je ključna tema današnjice u svim segmentima naših života pa će upravo održivost biti i u fokusu mog izlaganja pred zagrebačkom publikom. U Snøhetti vjerujemo da dobro osmišljen dizajn može pomoći da stvari funkcioniraju učinkovitije, on može poboljšati dobrobit ljudi i učiniti naš život ugodnijim. Zato svakom našem projektu pristupamo smisleno prema dobro razrađenim konceptima. Radujem se interakciji s publikom, razmjeni ideja i diskusiji o zanimljivim temama”, rekao je Halleraker uoči nastupa na zagrebačkom sajmu interijera InDizajn.

Paviljon za divlje sobove; Foto: PROMO

UGLEDNA PRIZNANJA I NAGRADE

Među brojnim priznanjima, Snøhetta je nagrađena Nagradom Europske unije za suvremenu arhitekturu – Nagradom Mies van der Rohe za Norvešku nacionalnu operu i balet. Također, studio je dobio i nagradu Aga Kahn za arhitekturu za Aleksandrijsku knjižnicu u Egiptu.

Wall Street Journal je 2016. proglasio Snøhettu inovatorom godine u arhitekturi, a Fast Company je dvije godine zaredom skandinavski studio proglasio jednom od najinovativnijih kompanija na svijetu. Snøhetta je 2020. godine nagrađena Nacionalnom nagradom za dizajn za arhitekturu koju dodjeljuje Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum.

Paviljon za divlje sobove; Foto: PROMO

SAJAM INTERIJERA U ARENI

InDizajn sajam interijera održat će se od 6. do 8. listopada u Areni Zagreb. Pored više od 80 izlagača za uređenje i opremanje interijera, i ove će godine ponuditi zanimljiv sadržaj za stručnjake iz sektora arhitekture i dizajna.

Osim Snøhette, svoja će predavanja održati i drugi regionalni arhitekti, pripremaju se i zanimljivi paneli s različitim strukovnim temama. Organizatori će kroz aktivnosti na sajmu predstaviti najnovije trendove i dostignuća u dizajnu i pružiti uvid u raznolikost i kreativnost ove dinamične industrije.

 

Komentari