Pogledajte besplatno popularni dokumentarac o najpoznatijim stolicama u povijesti produkt dizajna

Poznati švicarski proizvođač namještaja i opreme za dom obradovao je sve ljubitelje interijera, dizajnere i arhitekte. Za svoj 70. rođendan Vitra im nudi besplatno online gledanje dokumentarnog filma Chair Time, u kojem je prava mala abeceda svih stolica koje su velikim slovima upisane u povijest dizajna

 

 

Tražimo najprije njihovu udobnost, ali konačni odabir ipak određuje uvelike njihov dizajn, boja i dojam koji su ostavili na nas. Život bi svakako bio nezamisliv bez stolica, koje su daleko više od komada namještaja koji služi za sjedenje. Volimo određene modele i stilove, obožavamo ih zbog njihova oblika, boje ili pak odabira materijala. Dizajneri su tijekom povijesti oblikovanja doista stvarali čudesne modele, a najviše pamtimo one koje je pod svoje okrilje preuzela Vitra, švicarski proizvođač namještaja.

 

Foto: Vitra

Rijetko tko od nas nije zaljubljen u neki od Vitrinih modela ili pak nekih drugih proizvođača – genijalne plastične, žičane ili lounge Eamesice u raznim varijantama braće Raya i Charlesa Eamesa, Butterfly fotelje, ili pak fotelje Womb Eera Saarinena, zavodljive plastične Pantone stolice, Bellwwile modela braće Bouroullec ili pak Wiggle Side stolice slavnog arhitekta Franka Gehryja… Popis stolica koje su ušle u povijest dizajna doista je čudesan i zanimljivo je vidjeti kako se razvijalo njihovo oblikovanje.

Foto: Vitra

Sve to Vitra je uspjela objediniti na jednom mjestu, stvarajući dokumentarni film “Chair Times”, u režiji Heinza Bütlera. Svjesna trenutka u kojem živimo, Vitra je odlučila omogućiti online gledanje dokumentaraca. Ovo je i najbolji poklon svima onima koji vole dizajn, jer švicarski proizvođač ove godine slavi 70 godina postojanja.

Film dokumentira povijest dizajna stolica, nudeći na uzbudljivu priču o 125 sjedećih objekata – sve od 1807. do najnovijih 3D modela, nastalih printanjem.

Foto: Vitra

O ovim komadima namještaja u filmu govore poznata i u utjecajna imena iz svijeta dizajna i arhitekture poput dizajnera Helle Jongerius, Antonia Citterija i Ronana Bouroulleca, arhitekata i kolekcionara Arthura Rüegga i Ruggera Tropeana, arhitekta Davida Chipperfielda te kustosa i povjesničara umjetnosti Matea Kriesa, inače direktora muzeja “Vitra Design Museuma”, koji u zbirci ima sve stolice koje se pojavljuju u filmu.

Foto: Vitra

“Stolice su važni svjedoci svog vremena “, komentira Rolf Fehlbaum, nekoć jedan od čelnih ljudi Vitre. „Bez obzira jesu li one odraz trenutnog trenda ili predstavljaju epohalnu ideju – one su portreti njihovih korisnika i odraz metoda proizvodnje iz koje proizlaze. U stanju smo opažati i shvaćati jedno doba – njegovu društvenu organizaciju, materijale i tehnologiju, estetske ukuse – promatrajući njegove stolice. Čak bih tvrdio da stolice imaju slojevitiju priču i važniju ulogu od bilo kojeg drugog svakodnevnog predmeta”.

Foto: Vitra

Ovaj vrijedan i zanimljiv dokumentarac koji će biti prava poslastica ne samo struci – arhitektima i dizajnerima, nego i svima koji vole kreativnost i uređenje interijera, može se pogledati na linku OVDJE.

Dokumentarac traje 90 minuta i dostupan je u verziji na engleskom i njemačkom jeziku.

Komentari