PRIZNANJE ARHITEKTIMA: nagrada inovativnom projektu koji pronašao način da poveže ljude

Svijet je sa simpatijama i općim odobravanjem dočekao postavljanje tri ružičaste klackalice na američko-meskičku granicu odvojenu zidom. Ovoj instalaciji nazvanoj Teeter-Totter Wall londonski Muzej dizajna odlučio je godinu i pol dana nakon toga dodijeliti nagradu ‘Dizajn godine za 2020’

 

 

 

Za instalaciju Teeter-Totte Wall postavljenu na američko-meksičkoj granici autorima – arhitektonskom studiju Rael San Fratello londonski Muzej dizajna dodijelio je nagradu ‘Dizajn godine za 2020″.

Instalacija koja na inventivan način povezuje ljude, postavljena je privremeno u lipnju 2019. u zoni Anapra u Ciudad Juarezu interaktivnog je karaktera i sastoji se od tri klackalice u flourescentnoj ružičastoj boji koje je teško ne primijetiti. To je bio jedan od ciljeva arhitekata Ronalda Raela i Virginije San Fratello, kada su stvarali svoju razigranu kreaciju.

 

Foto: @rrael / Instagram

Umjesto podignutog zida na granici, prvo što plijeni pažnju na ovom mjestu su klackalice čiji jedan dio se nalazi u Meksiku a drugi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Klackalica omogućava ljudima iz obje zemlje da se okupe oko istog sadržaja – klackanja unatoč masivnom zidu od čelika koji ih dijeli. Tako se poništava ne samo na simboličkoj nego i fizičkoj razini zid podignut 2009. godine.

Foto: The Acrhitect’s Newspaper

Obrazlažući nagradu, Tim Marlow, izvršni direktor Muzeja dizajna u Londonu pohvalio je Teeter Totter Wall kao “inventivan i potresan podsjetnik na to kako ljudi mogu nadići sile koje nas žele podijeliti”.

Foto: @rrael / Instagram

Zid je postao doslovno uporište za odnose SAD-a i Meksika, a djeca i odrasli ovom instalacijom bili su na značajan način povezani s obje strane. Cilj je, između ostaloga, bio pokazati da akcije koje se odvijaju na jednoj strani imaju izravne posljedice na drugu stranu”, napisao je koautor instalacije, arhitekt Ronald Rael na svom  profilu na Instagramu .

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAEL (@rrael)

Komentari