OD ZLATA I VISOK 400 METARA: novi neboder u Saudijskoj Arabiji u obliku velike kocke

Saudijska Arabija nastavlja oduševljavati svojim ambicioznim arhitektonskim projektima. Osim zrcalnog nebodera dugog 170 km, izgradit će uskoro i neboder od 400 metara u obliku goleme zlatne kocke s cijelim gradom unutra.

 


Saudijska Arabija ima novi zanimljiv arhitektonski plan: izgradnju 400 metara visokog nebodera Mukaab u Rijadu. Neboder će imati oblik zlatne kocke i zauzimat će površinu od 19 kilometara kvadratnih. Tako će postati jedna od najvećih građevina na svijetu.

Foto: Dezeen

Izvana će fasade biti obrubljene zlatnim ukrasima s geometrijskim uzorkom trokuta. Unutar kocke u kojem će se nalaziti rotirajući toranj, smjestit će se 2 milijuna četvornih metara prodajnog prostora, kulturnih, zabavnih i turističkih centara, a u golemom atriju izgradit će se spiralni toranj.

S 400 metara visine, 400 metara visine i 400 metara dužine, Mukaab je toliko velik da sadrži 20 puta veći volumen od Empire State Buildinga.

Foto: Dezeen

Izgradnja Mukaaba dio je većeg projekta razvoja nove poslovne četvrti New Murabba u Rijadu. Očekuje se izgradnja više od 100.000 stambenih jedinica i 9.000 hotelskih soba te više od 980.000 kvadratnih metara trgovina i 1,4 milijuna kvadratnih metara poslovnog prostora.

Također, oko 80 kulturnih i zabavnih objekata, sveučilište za tehnologiju i dizajn, te multifunkcionalno kazalište i muzej bit će izgrađeni u novoj četvrti.


Ovaj ambiciozni projekt planira se dovršiti do 2030. godine, kao i izgradnja još jednog senzacionalnog projekta nazvanog Mirror Line, koji će postati najduži neboder na svijetu. Također, u bliskoj budućnosti Saydo Arabia će izgraditi i – skijalište! Kompleks Troyen nalazit će se u pokrajini Tabuk kao dio grada budućnosti Neom i bit će domaćin Zimskih azijskih igara 2029. godine.

Foto: Dezeen

 

Komentari