Vijesti iz arhitekture i dizajna: sjajan podcast, knjiga o namještaju i izložba o slavnom arhitektu

Imamo sjajne vijesti iz svijeta arhitekture i dizajna, koji će savršeno obogatiti vikend!

 

 


PODCAST PREDNJI PLAN

Društvo arhitekata Zagreba i ove godine nastavlja s podcastom Prednji plan. Naime, to je prvi arhitektonsko-urbanistički podcast u Hrvatskoj. Nakon uvodnog ciklusa na temu uloge arhitekata u društvu koje ste mogli pratiti kroz jesen 2022. nastavljaju s novim ciklusima od četiri epizode. Poslušati ih možete na ovoj poveznici.

Podcast je zamišljen kao platforma za educiranje zainteresiranih slušatelja, prenošenje znanja te kao mjesto za razmjenu mišljenja i ideja. Prati djelovanje struke, informira širu zajednicu o relevantnim sadržajima i kritički propituje društvene okolnosti.

FOTO: VIZKULTURA.HR

KNJIGA “O NAMJEŠTAJU”

Iz Naklade Jesenski i Turk stigla nam je knjiga Diane Sokolić i Karle Kocijan „O namještaju“  koja je podjeljena u nekoliko cjelina. Prvi dio donosu kratku povijest i glavna obilježja namještaja kroz stilske epohe. Drugi dio je rječnik u kojem su opisi i nazivi komada/vrsta namještaja, a treći predstavlja najznačajnije dizajnere 20. st. i početka 21. st.. Na kraju ovog zanimljivog priručnika je mali glosar pojmova iz povijesti umjetnosti koji se u tekstu spominju.

„Naša je knjiga rađena nepretenciozno, kao prva informacija i priručnik koji ćete često uzeti u ruke. To je vrsta knjige koja će se izlizati od upotrebe onako kako se izliže rječnik stranih riječi ili kuharica, odnosno neka knjiga koju često i rado koristimo. To je prva informacija, za ostale, podrobnije informacije o svakom pojmu postoji već gotova knjiga i moći ćete se obrazovati i više ako vas nešto zainteresira” rekle su autorice za Novi list.

 

 

FOTO: JESENSKI I TURK

DIGITALNA IZLOŽBA

U povodu stote godišnjice javnog djelovanja Drage Iblera nastala je digitalna izložba „Arhitektura kao ideja života –  pet stilskih koraka Drage Iblera“ koju možete pogledati na ovoj poveznici https://ibler.hazu.hr/

Izložba je podjeljena na pet dionica  koje obuhvaćaju skice, nacrte, realizirane pa i nerealizirane radove.Svemu je prethodio međunarodnim znanstvenim skupom, 2021., a očekuje nas i monografija koja bi ove godine trebala izaći iz tiska.

FOTO: IBLER.HAZU.HR

 

 

 

Komentari