Poslastica za ljubitelje dizajna: stiže šesto izdanje Zagreb Design Weeka

Od 7. do 12. svibnja u Tehničkom muzeju u Zagrebu održat će se po šesti puta Zagreb Design Week, popularni festival dizajna, a popratni će se sadržaji, poput Noći dizajna odvijati na nekoliko lokacija u gradu. I ove godine festival će imati zemlju partnera te dodjeljivati nagradu za dizajn, a o tome i svemu ostalome detaljnije saznajte u nastavku

 

 

„Nova budućnost / Changing the Game“ tematska je okosnica šestog Zagreb Design Weeka (ZGDW), središnjeg hrvatskog dizajnerskog festivala koji redovito broji više od 25.000 posjetitelja. Ove godine će se glavni program po drugi put zaredom odvijati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, točnije Hali V, od 7. do 12. svibnja.

 

Foto: Zagreb Design Week

 

Tina Marković i Daniel Tomičić, direktori festivala ZGDW, temom „Nova budućnost / Changing the Game“ žele istražiti i predstaviti nove društvene mehanizme, dizajnerske projekte i vizionare iz područja dizajna koji nude odgovore na društvene promjene uzrokovane tehnološkim razvojem:

„Nova budućnost već je stigla, ali je pitanje da li i mi u njoj živimo? Da li ju i mi stvaramo ili smo pasivni promatrači? Na ovu će temu odgovoriti dvije izložbe – hrvatski dizajneri svojim radovima u sklopu natječaja ZGDW nagrade, a druga će na istu temu predstaviti radove dizajnera iz cijeloga svijeta”, objašnjavaju organizatori.

 

 

Foto: Zagreb Design Week

 

Popratni će se sadržaj, poput Noći dizajna 10. svibnja, paralelno održavati diljem Zagreba na „ZGDW partner lokacijama“ gdje će partneri festivala za posjetitelje organizirati brojna događanja, od izložbi i instalacija, modnih revija, cocktaila i iznenađenja, a sve na temu dizajna.

 

U sklopu festivala međunarodni će žiri dodijeliti „ZGDW nagradu“ na temu „Nova budućnost / Changing the Game“.

Riječ je o jedinoj novčanoj nagradi za dizajn u Hrvatskoj čiji nagradni fond iznosi 20.000 kuna. Od tog će se iznosa 11.000 kuna dodijeliti prvonagrađenom radu, 6.000 kuna drugonagrađenom, a 3.000 kuna trećenagrađenom radu. Za sudjelovanje u natječaju autori se na internet stranici festivala mogu prijaviti do 25. ožujka 2019.g., a tijekom festivala će se u Hali V na izložbi finalista „ZGDW nagrade“ moći pogledati radovi svih finalista i nagrađenih autora natječaja.

 

Foto: Zagreb Design Week

 

Zagreb Design Week obilježit će i 100 godina Bauhausa, najutjecajnije škole za dizajn na svijetu koja je postavila temelje dizajna kakvog ga danas poznajemo. Prigodna izložba će, između ostalog, predstaviti i troje hrvatskih studenata Bauhausa – kultnu dizajnericu tekstila Otti Berger, fotografkinju Ivanu Tomljenović Meller i arhitekta Gustava Bohutinskog.

 

Ove godine Zagreb Design Week kao državu partnera predstavlja Republiku Poljsku. U sklopu toga predstavljanja održat će se izložba „ABC poljskog dizajna“ (The ABC’s of Polish Design) kojom se obilježava 100 godina dizajna u ovoj državi. Izložba donosi izbor 100 najboljih projekata suvremenog poljskog dizajna, podjednako kao i klasika dizajna nastalih u posljednjih stotinu godina.

 

Foto: Zagreb Design Week

 

I ove godine očekuje nas na festivalu „ZGDW concept store“ koji će ponudit će posjetiteljima najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu – od nakita i mode do namještaja i automobila. Ovdje je naglasak na hrvatskim proizvođačima, iako svoje proizvode predstavljaju i strane robne marke. Naime, niz domaćih proizvođača odabire upravo ZGDW kao mjesto gdje predstavljaju svoje nove proizvode.

Među njima se tradicionalno izdvajaju domaći proizvođači namještaja koji ovdje premijerno izlažu novitete koje su samo par tjedana ranije predstavili na najvećem svjetskom sajmu namještaja, Salone del Mobile u Milanu.

 

Tina Marković i Daniel Tomičić, direktori festivala /Foto: Zagreb Design Week
Komentari