FJORDOVI NA DLANU: mini kutije za najam nude jedinstven doživljaj uživanja u ljepotama Norveške

Mnogi u Norvešku odlaze i da bi uživali u njezinoj prirodi, prije svega čudesnim fjordovima, morskim područjem okruženim kopnom s tri strane koje se nalazi na strmim padinama. Studio Livit konstruirao je mini kabinu za najam, nalik kućici za ptice, u kojoj u prekrasnom krajoliku možete uživati iz kreveta

 

 

Prirodne ljepote Norveške potaknule su kod produkt dizajnera kreativna turistička rješenja razgledavanja i smještaja. Tako je studio Livit osmislio Birdbox, jedinstvenu mini nastambu od tek nekoliko kvadrata, nalik na kućicu za ptice. U njoj je moguće boraviti više dana u norveškoj divljini i promatrati iz vrlo zanimljive perspektive planinske lance i pojavu fjordova. Kutije od kvalitetnog i otpornog kompozitnog materijala pružaju divno iskustvo nepatvorene prirode i nude posjetiteljima atmosferu mira i slobode koju ne mogu iskusiti baš tako lako.

 

Foto: Livit

Boraveći u kutiji, kroz veliki prozor postajete sudionik cijele priče, koja vam se nameće dok god ste budni. Kuća je naime tako mala, a vanjski otvor velik, da je korisnik jednostavno upućen na ono što se događa vani. Iako izvana minimalističkog dizajna, unutrašnjost kabine sastavljena od ležaja, stolića i naslonjača koji su odabirom boja i materijala povezani s prirodnim okolišem.

 

Foto: Livit

Iza projekta stoji Torsten Aan, suosnivač Livita, koji je otkrio i daljnje planove Birdboxa.

“Želja nam je bila stvoriti jedinstveno i stvarno, fizičko iskustvo norveške prirode, ali uz minimalan utjecaj na okoliš, tako da postojanje Birdsboxa bude nenametljivo. Kako bi priča zaživjela u punini, plan nam je raštrkati kutije po prirodi, dovoljno udaljene jedne od druge kako bi gosti imali udobnost. Kuće bi ovdje bilo teško graditi zbog nepristupačnosti terena, ali nama je bilo jednostavno zbog dimenzija i uz pomoć helikoptera montirati ih na stupove, uz minimalno interveniranje u prirodu”,  ističe Aan  te dodaje kako su nastambe ekološki prihvatljive te nimalo ne štete okolišu. Usto, iznimno su otporne na ekstremne vremenske uvjete.

Foto: Livit

Kućice dolaze u dvije veličine, u kojoj manja (3.20 x 2.20 m) ima krevet i mini prostor za sjedenje, a veća (5.10 x 2.40 m) i terasu s vanjskim prostorom za sjedenje te obje imaju mogućnost dodavanja toaleta. U suprotnom, korisnici će morati koristiti posebno instaliran zajednički toalet.

Foto: Livit

 

 

Komentari