Wow! U Kuala Lumpuru sagrađen drugi najveći neboder na svijetu

Voljeli li ih ili ne, morate priznati da vašu pažnju u novom gradu uvijek privuku i neboderi, naročito ako su posebni svojoj arhitekturom ili pak nekom drugom osobitošću. Ovaj koji vam predstavljamo je drugi najveći na svijetu!

 


Neboderi uvijek izazivaju svojevrsno divljenje, a ovaj u Kuala Lumpuru u Maleziji će vas ostaviti bez daha. S visinom od 678,9 metara neboder Merdeka 118 za mnoge predstavlja remek-djelo građevinarstva i arhitekture. Neboder smješten u središtu Kuala Lumpura projektirao je  australski studio Fender Katsalidis.

S obzirom na svoju visinu od 678,9 metara toranj je Savjet za visoke zgrade i urbana staništa klasificirao kao megatall, odnosno stavio u kategoriju zgrada viših od 600 metara.

Vizualizacija: Binyan Studios

Smješten u centru Kuala Lumpura, megavisoki neboder dostigao je svoju punu visinu završetkom svog šiljastog tornja. Tako je došao na drugo mjesto najvećih nebodera na svijetu, iza poznate Burj Khalife u Dubaiju koja je bisoka 828 metra. Iza Merdeke nalazi se sada Shangai Tower čija visina iznosi 632 metra.

Vizualizacija: Binyan Studios

Arhitekti su inspiraciju za fasadu koju karakteriziraju trouglaste forme pronašli u malezijskoj tradiciji – motivima koji se mogu vidjeti u njihovoj umjetnosti i zanatstvu.

„Iznimno smo ponosni što smo doprinijeli stvaranju ovog zgrade i mnoštva društvenih dobara koje dolazi s njom. Ona obogaćuju jednu od kulturološki najznačajnijih lokacija u Maleziji. Nama je najvažnije bilo da poštujemo ovu lokaciju i iskoristimo svaku priliku koju nam nudi da stvorimo kulu koja će obogatiti društvo i kulturno tkivo grada“, rekao je suosnivač Fender Katsalidisa Karl Fender.

 

Foto: Fender Katsalidis

Fender Katsalidis radove na neboderu započeo je 2016. godine na lokaciji koja gleda na stadion Merdeka, inače povjersno mjesto sagrađeno u čast proglašenja nezavisnosti Malezije 1957. godine. Objekt će biti u potpunosti dovršen i otvoren tijekom ove godine.

Njegova unutrašnjost prostire se na 288 tisuća kvadrata, a osim uredskog prostora, u nebodeu će se nalaziti ugostiteljski, trgovački i stambeni prostori te hotel i vidikovac, no arhitekti vjeruju da će ovaj objekt postati i turistička atrakcija. Tome će uvelike doprinijeti rekreativni vodeni park od 1,6 hektara.

Vizualizacija: Binyan Studios
Komentari