2020. nam donosi mnoštvo novih muzeja zadivljujuće arhitekture. Pogledajte naš izbor

Muzeji su oduvijek privlačili velik broj znatiželjnika koji nisu nužno i zaljubljenici u umjetnost. Osjećaj za estetiku, općenito zanimljive i lijepe interijere te zadivljujuću arhitekturu, brojne je entuzijaste inspiriralo da posjete barem jedan od mnogih muzeja u nekoj od svjetskih metropola, a koji su noviteti u svijetu muzeja i arhitekture pročitajte u nastavku

 

 

Vrhunski muzeji diljem cijelog svijeta koji se otvaraju 2020. razlikuju se po dizajnu, ali imaju jedno zajedničko: svaki je izgrađen i rekonstruiran s ciljem da njegovi prostori prvenstveno služe umjetnosti i izlošcima unutar institucije. Od dugo očekivanog američkog olimpijskog i paraolimpijskog muzeja i Kuće slavnih u Colorado Springsu do mnogima najdražeg muzeja Doma u Londonu (koji se ponovno otvorio ovog proljeća nakon dvogodišnje obnove), ove godine debitiraju i mnogi drugi muzeji koje vrijedi posjetiti.

 

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI, Oklahoma

Ovu  četverokatnicu dramatične arhitekture u samom centru Oklahoma Cityja čija se vrata otvaraju sredinom ožujka, dizajnirao je studio Rand Elliott Architects. Fokus pri izgradnji ovog velebnog zdanja bio je na igri svjetala na vanjskom prostoru zgrade te je zbog toga izgrađen od recikliranog aluminija kako bi reflektirao boju neba u svakom trenutku. Upravo će zbog ovakvog dizajna svaki posjet muzeju biti jedinstven.

3D vizualizacija / Rand Elliott Architects

 

Muzej podržava sve oblike suvremene umjetnosti i imat će edukativne programe, uključujući satove keramike, izrade skulptura, radionice slikarstva i crteža. Novi digitalni mediji, više manjih galerija i specijalizirani prostori čine ga multidisciplinarnim mjestom. 

Foto: Shevaun Williams / Dezeen

 

HE ART MUZEJ (HEM), Kina

Izgradnju muzeja He financirao je poduzetnik He Jianfeng, koji je ovaj projekt posvetio svom rodnom gradu (Shunde, Guangdong provincija u Kini), pružajući stanovnicima i turistima instituciju koja kombinira modernu umjetnost s lokalnim i povijesnim nasljeđem. Muzej je osmislio dobitnik prestižne nagrade za arhitekturu Pritzker Prize, Tadao Ando koji je dizajn zgrade, a i samu unutrašnjost predstavio kroz krugove različite veličine.

Foto: He Art Museum

 

Ova dinamika predstavlja bogate slojeve prostora koji su se postigli dvostruko spiralnim dizajnom. Takav dizajn referenca je na drevnu kinesku kozmologiju i filozofiju, koja je zamišljala nebo kao okruglo, a zemlju kao kvadrat. 

Foto: He Art Museum

 

VELIKI MUZEJ EGIPTA, Giza

Davno najavljeni muzej u neposrednoj blizini piramida u Gizi, napokon će ugledati svijetlo dana u posljednjem tromjesečju 2020. godine. U najnovijem egipatskom muzeju moći će se obići cijela zbirka faraona Tutankamona, a i mnogi drugi artefakti iz drevnog Egipta te će biti najveći arheološki muzej na svijetu.

Foto: Egypt Independent

 

Jedna od najupečatljivijih karakteristika novog muzeja bit će prozirni kameni zid, dugačak 800 metara. Odvojen od zgrade, zid će na nekim mjestima biti viši, što će posjetiteljima omogućiti da istraže zaklonjeni prostor iza. Rasporedom rasvjetnih tijela glavne zgrade arhitekti su dodali notu dramatičnosti pustinjskom krajoliku.

Foto: Egypt Independent

 

MUZEJ BUDUĆNOSTI, Ujedinjeni Arapski Emirati

Neprimjetno se integrirajući u ultramoderni krajolik Dubaija, Muzej budućnosti baziran je na pretpostavkama života u 2035. godini.
Napravljen je od tisuće međusobno isprepletenih čeličnih trokuta koje su proizveli 3D pisači. Struktura će biti ekološka, ​​a istovremeno će imati moderan stil. Prepoznatljiva arhitektura u jedinstvenom je ovalnom obliku „oka“ ukrašenim arapskom kaligrafijom s natpisima o budućnosti.

Foto: Museum of the Future

 

Muzej će istaknuti područja kao što su klimatske promjene, održivost, medicinski napredak te izazovi i tehnologije koje oblikuju budućnost. Inicijativa je zaklade Dubai Future, a iako je još u izradi, moderan dizajn već je osvojio neke od prestižnih nagrada u svijetu arhitekture. Otvaranje je predviđeno za kraj 2020. godine.

Foto: 3D vizualizacija / Museum of the Future
Komentari