ATELJE SNOVA ĐORĐA BALAŠEVIĆA: evo kako će izgledati muzej posvećen glazbenoj ikoni

Poznati pjevač, preminuo u veljači ove godine, dobit će uskoro muzej u svome rodnom gradu, Novom Sadu. Objekt ‘Atelje snova Đorđa Balaševića’, kako se navodi u projektu, bit će više od kuće i više od muzeja. Pogledajte idejno rješenje slovenskog studija Bevk Perović!

 


Ubrzo nakon smrti legendarnog novosadskog kantautora Đorđa Balaševića, u veljači ove godine, krenula je incijativa i počeli planovi za gradnju njegova muzeja te je ubrzo raspisan interni natječaj. Najboljim je proglašen idejni projekt ljubljanskog studija Bevk Perović, nazvan “Atelje snova Đorđa Balaševića”.

Predviđeno je da se muzej pjevaču podigne u blizini Dunava, a u okviru parka novosadskog kampusa i zgrade Rektorata.

Bevk Perović arhitekti

Kako su naveli arhitekti, riječ je objektu koji je više od kuće i više od klasičnog muzeja. Zamišljen je kao platforma koja će se stalno mijenjati – izgledat će kao otvorena poklon kutija koja uvijek nudi neko iznenađenje.

Na površini dimenzija 20×25 metara nalazit će se na svojevrsnom pijedestalu, ploči koja će muzej izdvajati iz okruženja parka, a istodobno će imati i ulogu trijema.

Bevk Perović arhitekti

U unutrašnjosti se planira centralna dvorana u prizemlju te veliko stešenište koje će biti tribina za sjednje, dok će prvi kat biti predviđen za 10 memorijalnih soba.

Zanimljivost ovih soba jest da će svaka od njih nositi naziv neke od Balaševićevih pjesama – ‘Ne lomite mi bagrenje”, “Jesen stiže dunjo moja”, “Djevojka sa čardaš nogama”, “Boža zvani pub”, “Život je more” i druge.

 

Bevk Perović arhitekti

Dodatna posebnost “Ateljea snova” jest njegov krov – zamišljen je kao kupola kroz koju će posjetitelji iz jedne od prostorija promatrati Mjesec.

“Krovna terasa muzeja predstavlja svijet snova Đorđa Balaševića, isprepleten simbolima. To je točka dodira pjesnika i grada, pjesnika i neba”, ističu arhitekti u projektu.

 

Bevk Perović arhitekti

Interijer će biti povezan s eksterijerom tako što će prizemlje biti spojeno s parkom u kojem će biti posađeno drveće i cvijeće koje je Balašević pjevao u svojim pjesmama – bagrem, orah, breza…

 

Komentari