PROSTORIA & LEA AVIANI: veliki uspjeh za našu dizajnericu i domaćeg proizvođača namještaja

Suradnja splitske dizajnerice Lee Aviani i poznatog proizvođača namještaja Prostorije bila je iznimno uspješna, što potvrđuje i nagrada Iconic Award 2022 – “Best of Best” za tapeciranu klupu Bavûl.

 


Ako ste iz Dalmacije ili bolje poznajete ovaj kraj Hrvatske, onda ćete vjerojatno znati što znači bavûl, a nekim sretnicima možda ovakav predmet krasi dom, apartman ili vikendicu. Tradicionalna starinska drvena škrinja koja je služila za odlaganje stvari (najčešće odjeće), sjedenje ili putovanje prenosila se naime kao nasljeđe s koljena na koljeno te ima veliko emotivno značenje.

A sada je škrinja oživjela u vrlo modernom izdanju, no ništa manje zanimljiv. Splitska produkt i dizajnerica interijera Lea Aviani u suradnji s Prostorijom, domaćim proizvođačem kvalitetnog dizajnerskog namještaja kreirala je modernu verziju škrinje, ali je ime ostalo isto – Bavûl.

Foto: Marko Marinković

Za svoj novi proizvod dizajnerica je nedavno dobila u njemačkom Kölnu i ugledno priznanje – Iconic Award 2022 – “Best of Best” (“Najbolje od najboljeg”) u kategoriji namještaja.

Nakon dodjele nagrada uslijedila je i izložba Innovative Interior, na kojoj su bila izložen i Bavûl kao nagrađen rad, a sada je napokon gotov i editorijal kojim se predstavio javnosti. Editorijal je napravljen u dalmatinskom ambijentu bračke otočke kuće i Galeriji Meštrović u Splitu.

 

Foto: Marko Marinković

Bavûlov elegantni i jednostavni dizajn sastoji se od tri sklopiva jastuka naslagana jedan na drugi i na oba kraja povezana kožnim remenima. Tri jastuka, jedan na drugom, čine dio za sjedenje: rasklopljeni, pretvaraju se u ležaj nalik divanu, što ovu tapeciranu klupu čini vrlo praktičnom.

Trake od čvrste kože u crnoj i smeđoj boji izrađene su od ostataka iz proizvodnog procesa Prostorije.

Foto: Marko Marinković

Lea Aviani vjeruje da će se Bavûlova snaga pokazati u mnoštvu namjena na raznim lokacijama, od muzeja, hotela do apartmana za iznajmljivanje.

Ovaj se proizvod dugo čuva i upotrebljava, baš kao i škrinja po kojem je dobio ime. Tri su jastuka dizajnirana odvojeno u proizvodnji, što olakšava promjenu navlaka, a Bavûlu daje izdržljivost i dugotrajnost kroz dugi niz godina.

 

Komentari